Πρότυπες μονάδες στα Ιωάννινα από έναν 36χρονο

Χωρίς επιδότηση ο Χ. Λιούρης έστησε μονάδες βοοτροφίας και πτηνοτροφίας

Παράδειγμα προς μίμηση για νέους αγρότες, που είτε ασχολούνται είτε επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αποτελεί ο 36χρονος Χάρης Λιούρης, από τα Ιωάννινα και πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων. Δεν βασίστηκε ποτέ στις επιδοτήσεις, αλλά επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση της παραγωγής του, με σχέδιο και όραμα, και σήμερα μπορεί να πει κανείς πως είναι ένας πραγματικά επιτυχημένος νέος αγρότης, που συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται.

Αξιοποιώντας τα όποια μέσα του έδωσε η πολιτεία, δημιούργησε δύο πρότυπες μονάδες, μία βοοτροφική και μία πτηνοτροφική στα Γραμμενοχώρια, στον Περάτη Ιωαννίνων.

Η δραστηριότητά του ξεκίνησε το 2002, οπότε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν, έβαλε μπροστά το σχέδιό του. Ένωσε τις δυνάμεις του με τον αδελφό του, Βασίλη, επίσης νέο αγρότη, και δημιούργησε πτηνοτροφική μονάδα που σήμερα αριθμεί 80.000 κοτόπουλα και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και νέα μονάδα κοτόπουλων αβγοπαραγωγής πατρογονικής. Παράλληλα, δημιούργησε και μονάδα βοοειδών βελτιωμένης παραγωγής και από τα 25 ζώα, που είχε στο ξεκίνημά του, έφτασαν τα 100.

  • Νικολέτα Τζώρτζη