Προβληματισμός στην Ευρώπη για ανεπάρκεια πατατόσπορου

Η οργάνωση των πατατοκαλλιεργητών των βορειοδυτικών χωρών εκφράζει ανησυχία και για την επάρκεια νερού

Η οργάνωση των πατατοκαλλιεργητών των βορειοδυτικών χωρών εκφράζει ανησυχία και για την επάρκεια νερού
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μείωση της πατάτας που προορίζεται για φύτευση εκτιμά η Οργάνωση Πατατοκαλλιεργητών της Βορειοδυτικής Ευρώπης (NEPG) πως θα υπάρξει φέτος σε όλη την Ευρώπη, και περισσότερο στις ποικιλίες που προορίζονται για τη μεταποίηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NEPG, χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο, θα είναι πολύ δύσκολο να πάρουν πατατόσπορο οι καλλιεργητές και, παρά τις υψηλές τιμές που προσφέρουν στα συμβόλαιά τους οι βιομηχανίες, δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη επέκταση για την καλλιέργεια για το 2019, στον βαθμό που δεν είναι αρκετοί οι διαθέσιμοι σπόροι. Περισσότερες ποικιλίες που προορίζονται για επιτραπέζιες και για την αμυλοβιομηχανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταποίηση, κάτι το οποίο απασχόλησε και τους τελευταίους μήνες, ως «αποζημίωση» για τις μειωμένες αποδόσεις της χρονιάς. Οι εξαγωγές μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης είναι δυναμικές, κυρίως από τη Γαλλία, ενώ οι υψηλές τιμές είναι μειονέκτημα για υπερπόντιους προορισμούς.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό εκφράζει η οργάνωση και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, τονίζοντας ότι για τρεις συνεχόμενες χρονιές ο υδροφόρος ορίζοντας σε όλες τις χώρες μέλη της, δηλαδή στη ΒΔ Ευρώπη, είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Εάν, σημειώνει, δεν σημειωθούν αρκετές βροχές και χιόνι τους επόμενους δύο μήνες, τα απαραίτητα αποθέματα νερού δεν θα επαρκούν και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των συμβολαίων, αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί σε όλες τις χώρες, στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 10%-30% ανάλογα με την ποικιλία και την περίοδο παράδοσης, αλλά παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα κόστη εισροών, από τον πατατόσπορο και τα λιπάσματα, μέχρι τα φυτοφάρμακα και την ενέργεια.

-Διαφήμιση-