Προβληματισμός για την κορινθιακή σταφίδα, ώρα αλλαγών, αλλά και συμφωνιών

Προβληματισμός για την κορινθιακή σταφίδα, ώρα αλλαγών, αλλά και συμφωνιών
-Διαφήμιση-

Έντονος είναι πλέον o προβληµατισµός που επικρατεί στην Κορινθία και ειδικότερα στην Οµάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου για την πορεία της σταφίδας, αφού η απογοήτευση που επικρατεί στον χώρο των παραγωγών δεν ακυρώνεται ούτε από την εφαρµογή φέτος της συνδεδεµένης ενίσχυσης, αλλά ούτε και από την τιµή που φαίνεται να κερδίζει στην αγορά. Στην ΕΑΣ έχουν ήδη µαζέψει περίπου 150 τόνους και ο πρόεδρός της δείχνει ανήσυχος για το αύριο. «Εµείς παραδοσιακά συλλέγουµε τις σταφίδες και τις δίνουµε στην Παναιγιάλειο, µε την οποία διατηρούµε µία καλή συνεργασία. Είναι πολλοί ακόµα εκείνοι που δεν έχουν πουλήσει, εκτιµώντας ότι, στη συνέχεια, θα ανέβει η τιµή, που αυτήν τη στιγµή βρίσκεται στο 1,25 ευρώ. 

Πιστεύω ότι αυτό το προϊόν έχει τεράστιες δυνατότητες στο µέλλον. Το ζήτηµα είναι ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, ώστε να προστατευτεί. Παράλληλα, οι έµποροι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν µπορούν να ρίχνουν την τιµή χαµηλά, αφού έτσι θα εξαφανιστεί η παραγωγή, αλλά και οι παραγωγοί, όπως και οι παραγωγοί να µην ζητάνε υπερβολικές τιµές, αφού η σταφίδα δεν θα είναι ανταγωνιστική».

Συνδεδεµένη 

Ο γεωπόνος της ΕΑΣ, Γιάννης Θεοδώρου, επισήµανε ότι «οι παραγωγοί σταφίδας είναι απογοητευµένοι και ήδη αρχίζουν και την ξηλώνουν, επενδύοντας στην ελιά. Το υπουργείο οφείλει να κατανοήσει ότι η τιµή της συνδεδεµένης δεν µπορεί να παραµείνει έτσι. Στην επόµενη διετία, φυσικά, θα δείξει πόση αύξηση χρειάζεται, αλλά πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ένα προϊόν που είναι κατά 90% εξαγώγιµο. Η φθίνουσα πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια πρέπει να σταµατήσει και αυτό θα γίνει όταν η συνδεδεµένη θα αυξηθεί και, για ένα προϊόν που θεωρείται superfood».