Έντονος προβληματισμός για το σιτάρι εξαιτίας του κακού προηγούμενου

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ Φορτωμένα στρέμματα και αποθέματα
-Διαφήμιση-

Οι χαμηλές τιμές, στις οποίες διατέθηκε ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη εισροών, τόσο σε πετρέλαιο όσο και στα αγροτικά εφόδια, προκαλούν τάση μείωσης των φετινών σπορών σιταριού σε αρκετές περιοχές, ενώ η ανομβρία έχει αφήσει πολλά χωράφια ακόμα αόργωτα.

Από βδομάδα θα αρχίσει η σπορά στην περιοχή της Τιθορέας, όπου ο παραγωγός Κώστας Γεωργίου, με τον οποίο μιλήσαμε, διαπιστώνει πτωτική τάση. «Οι παραγωγοί δυσκολεύονται να σπείρουν. Η τιμή έχει καθηλωθεί. Όσοι κράτησαν σιτάρι για να το πουλήσουν αργότερα, δεν βλέπουν να παίρνουν τιμές και το κόστος είναι υψηλό. Η μέση τιμή είναι σχεδόν ίδια από το καλοκαίρι, στα 18 λεπτά. Για κάποιο καλύτερο μπορεί να πιάνει τα 19 λεπτά και μέχρι 20 λεπτά το πολύ καλό σιτάρι τελευταία, αλλά η πλειοψηφία κινήθηκε στη χαμηλή τιμή και η αγορά δεν δείχνει ενδιαφέρον», περιέγραψε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά τα επικλινή χωράφια θα μείνουν άσπαρτα, εφόσον η τιμή του προϊόντος και του πετρελαίου, που έχει αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ και τα άλλα κόστη έχουν αυξηθεί, όπως τα λιπάσματα κατά 15% περίπου.

Η ανομβρία πάει πιο πίσω τις σπορές στην Κοζάνη, όπου, σύμφωνα με τον παραγωγό Σωτήρη Παπαδόπουλο, πολλά χωράφια δεν έχουν καν οργωθεί ακόμη, ενώ άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαν ξεκινήσει. Η τιμή, πάντως, μας είπε, είναι αποτρεπτική για σπορές στο σιτάρι. Όπως σημείωσε, «ξεκίνησε στα 17 λεπτά στον αλωνισμό, στη διάρκεια του οποίου έγιναν και οι περισσότερες πράξεις, και όταν έπιασαν οι βροχές το πήγαν 15 λεπτά και 14,5 λεπτά το κιλό. Και για όσους έχουν αποθέματα σε αποθήκες και πουλάνε ακόμα, η τιμή είναι στα 15-17 λεπτά το κιλό». Ο κ. Παπαδόπουλος διακρίνει στροφή προς το κριθάρι, και δη το κτηνοτροφικό, ως πιο οικονομική καλλιέργεια και λιγότερο δυσανάλογη σχέση κόστους-τιμής. «Όπως το βλέπω φέτος, εάν κάποιος έχει, ενδεικτικά, 100 στρέμματα κριθάρι, φέτος θα βάλει 200 στρέμματα. Το κριθάρι έχει το 60% του κόστους του σιταριού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από τη Φαλάνη, στον Νομό Λάρισας, ο παραγωγός Δημήτρης Αλατάς, όπου δειλά-δειλά ξεκίνησαν οι σπορές λόγω ανομβρίας. Και εκεί διαφαίνεται τάση μείωσης των στρεμμάτων, εξαιτίας των τελευταίων τιμών. «Μόνο παραδοσιακές περιοχές που δεν έχουν νερά για πότισμα θα βάλουν σιτάρι, εκεί όπου δεν μπορούν να αντικαταστήσουν με ποτιστικές καλλιέργειες. Όπου μπορούν, θα βάλουν βαμβάκια, καλαμπόκια κ.λπ.», εκτιμά.

Η πλειονότητα των παραγωγών την τρέχουσα εμπορική σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Αλατά, πούλησε στα 18 λεπτά, κάποιοι πήραν και 19 λεπτά, «αλλά αυτή δεν είναι τιμή που κρατάει τον παραγωγό στην καλλιέργεια».

Συμβολαιακή με Barilla και Μέλισσα

Πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με 1.000 στρέμματα και την τιμή στα 20 λεπτά για τον παραγωγό, εγκαινιάζει για πρώτη χρονιά φέτος με την Barilla ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλιώτιδας ΣυνΑγρός. «Πρόκειται για μια συμφωνία που εξασφαλίζει τη διάθεση του προϊόντος και μια σίγουρη τιμή στους παραγωγούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι λίγο-πολύ να βάλουν σιτάρι, είτε γιατί είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης, που υποχρεωτικά θα βάλουν αμειψισπορά, είτε γιατί θέλουν να αλλάξουν μια καλλιέργεια βαμβακιού, που την έχουν πολλά χρόνια. Η ομάδα είναι σε καλύτερη θέση με αυτήν τη σύμβαση, παρέχει μια ασφάλεια, δεδομένου ότι όλα τα άλλα προϊόντα είναι μετέωρα. Φέτος, το σιτάρι θα μπει ως αναγκαστική επιλογή, γιατί οι τιμές που πήραν από τον τελευταίο αλωνισμό οι καλλιεργητές ήταν απογοητευτική», είπε στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος Αποστόλου, μέλος του συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στον αλωνισμό ξεκίνησε στα 18 λεπτά και στην πορεία έπεσε στα 16 λεπτά.

Με τη Μέλισσα-Κίκιζας διατηρεί τη συμβολαιακή και φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αντώνης Ρεντζιάς, «η μίνιμουμ εξασφαλισμένη τιμή είναι τα 20 λεπτά. Προβλέπεται συν ένα λεπτό bonus για την ποιότητα, το οποίο ακολουθεί την τιμή της αγοράς. Δηλαδή, εάν η τιμή πάει προς τα πάνω θα είναι συν ένα λεπτό από την τιμή της αγοράς».