Θήβα: Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις καιρικές συνθήκες

Αρνητικό τo ισοζύγιο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

ΘΗΒΑ: Ξεκίνησε η συλλογή του λευκού κρεμμυδιού
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στην περιοχή της Βοιωτίας μπορεί για κάποιους παραγωγούς να ήταν ευεργετικές, σε άλλους, όμως, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, η Θήβα αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής κρεμμυδιού της χώρας. Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια του κρεμμυδιού σχεδόν ολοκληρώνει τον κύκλο της και τον Αύγουστο αναμένεται η συλλογή του. Δυστυχώς, όμως, οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τον κίνδυνο ασθενειών στα φυτά και ήδη ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει προσβληθεί και έχει σαπίσει. Ίδια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Συκαρά, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θήβας, οι άσχημες καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες: «Oι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά έναν σημαντικό αριθμό καλλιεργειών. Οι βροχοπτώσεις έπεσαν κατά τη διάρκεια της κοπής της μηδικής και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής είτε καταστράφηκε είτε υποβαθμίστηκε ποιοτικά. Μεγάλες μυκητολογικές προσβολές είχαμε και στις καλλιέργειες του αμπελιού, με αποτέλεσμα η χρήση φυτοπροστατευτικών να επηρεάσει το κόστος παραγωγής και οι αποδόσεις που περιμένουμε να είναι χαμηλές και ποιοτικά υποδεέστερες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το κρεμμύδι. Σε μία περιοχή με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, το ποσοστό προσβολής είναι σημαντικό και οι παραγωγοί προσπαθούν με τους ψεκασμούς να μετριάσουν το αποτέλεσμα. Στα αρνητικά μπορούμε να προσθέσουμε και την ακαρπία της ελιάς, που για δεύτερη χρονιά η εικόνα που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτική. Θετική εικόνα υπάρχει μόνο στις καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού που οι βροχές ήταν για αυτές μάννα εξ ουρανού».

Αναφορικά με την πορεία των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Συκαράς δήλωσε τα εξής: «Για τις καταστροφές των καλλιεργειών μας, το 2015, δεν έχουμε λάβει καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Αν και πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας, δυστυχώς, η πολιτεία συνεχίζει να μας εμπαίζει. Δεν μας δίνει διέξοδο, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων που έχουμε. Τα ίδια προβλήματα με τη μη καταβολή αποζημιώσεων αντιμετωπίζουμε και για την παραγωγή που χάσαμε από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι την περσινή περίοδο. Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί δεν ξεπέρασαν την ηρτημένη, με αποτέλεσμα να μην πάρουν την ενίσχυση. Αν και είχαμε τη διαβεβαίωση από τους πολιτικούς, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν είχαμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

-Διαφήμιση-