Προώθηση οπωροκηπευτικών στα σχολεία

προώθηση οπωροκηπευτικών στα σχολεία

Τη στιγμή που ο θάνατος 5,2 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως αποδίδεται στη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μόνο ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα τέσσερα αγόρια ηλικίας 15 χρονών στην Ευρώπη καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, καθημερινά μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε οδηγό για την προώθηση οπωροκηπευτικών στα σχολεία στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2020.

Ενημέρωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα σχολεία είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να διδαχθεί στα παιδιά ο υγιεινός τρόπος διατροφής αλλά και να διατηρηθεί μια μακροχρόνια θετική στάση απέναντι σε μια υγιεινή συμπεριφορά. Στα πλαίσια μιας διατροφής μειωμένης σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την καθημερινή κατανάλωση 400 γρ. φρούτων και λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος συγκεκριμένων ασθενειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει συγκεκριμένες πρακτικές, όπως εξιδεικευμένα μαθήματα για τη διατροφή και τη διατροφική αξία των τροφίμων, την προετοιμασία σχολικών γευμάτων με φρούτα και λαχανικά, παιχνίδια στον υπολογιστή που θα προωθούν την κατανάλωση των τροφίμων αυτών, παιχνίδια γευσιγνωσίας με φαγητά που περιέχουν διάφορα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, η ΕΕ εστιάζει και στην εκπαίδευση των καθηγητών με ειδικά σεμινάρια και μαθήματα με σκοπό την σωστή ενημέρωση των παιδιών.

Τέλος, μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν τα σχολικά κυλικεία. Στόχος της ΕΕ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα κυλικεία να παρέχουν στα παιδιά υγιεινές επιλογές με κύρια βάση τα φρούτα και τα λαχανικά.