Πρώιμη η συγκομιδή αρώνιας στην Πέλλα, με προβλήματα η παραγωγή στις Σέρρες

prwimi-sygkomidi-arwnia-pella-serres
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με πρωιμότητα τουλάχιστον 10 ημερών ξεκίνησε φέτος, στον Νομό Πέλλας, η συγκομιδή της αρώνιας της μελανόκαρπης. Οι καιρικές συνθήκες, με τον ζεστό και βροχερό καιρό ευνόησαν την πρώιμη ωρίμανση, την παραγωγικότητα αλλά και το μέγεθος του καρπού. Αντίστοιχα, οι στρεμματικές αποδόσεις αναμένονται αυξημένες, όπως λένε οι παραγωγοί του λεγόμενου superfood, ενώ η ποιότητα των καρπών είναι εξαιρετική.

Σύμφωνα με την Ελένη Βέσκου, που καλλιεργεί βιολογική αρώνια στον Πρόμαχο του Δήμου Αλμωπίας, κάθε χρόνο η παραγωγή αυξάνεται γεωμετρικά. «Ο καιρός ήταν ευνοϊκός και ο καρπός είναι διπλάσιος από πέρσι», σημειώνει. Ανάλογη εικόνα δίνει και ο παραγωγός Κώστας Κατσαρός, από τα Γιαννιτσά, προσθέτοντας πάντως ότι η πρωιμότητα προκάλεσε κάποια προβλήματα στα ραντίσματα.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Αντίστροφη είναι η εικόνα στον Νομό Σερρών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Αρώνιας, Δήμο Τζελέπη, η συγκομιδή θα ξεκινήσει κανονικά στα τέλη Αυγούστου. Η χρονιά, από παραγωγικής άποψης, χαρακτηρίζεται μέτρια έως κακή. «Φέτος είχαμε αρκετά προβλήματα από πλευράς καιρού. Ενδεικτικό είναι ότι έχουμε κάνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ» μας λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, που αριθμεί 34 μέλη με 280 στρέμματα, πιστοποιημένα κατά ISO και BIO, ενώ μεταποιεί και το προϊόν.
Την Κυριακή, 26 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των μελών, ώστε να ενημερωθούν για το πότε θα ξεκινήσει η συγκομιδή και πότε ο συνεταιρισμός θα παραλάβει τον καρπό στις εγκαταστάσεις του.

Η τιμή της νωπής αρώνιας κυμαίνεται, από 1,10 έως 1,40 ευρώ. Το μεγαλύτερο, πάντως, πρόβλημα είναι η διάθεσή της, καθώς η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα