Γρ. Ψαριανός: Καταλογίστηκαν πρόστιμα για τη ρύπανση στο Σαρωνικό;

Γρ. Ψαριανός: Καταλογίστηκαν πρόστιμα για τη ρύπανση στο Σαρωνικό;

Έχουν καταλογίσει ή όχι πρόστιμα τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα της ρύπανσης στο Σαρωνικό από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ»; αναφέρει μ΄ επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο κ.Ψαριανός έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι με το νόμο 4037/12 (ΦΕΚ 10/30-1-2012) θεσπίζονται σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, όταν προκαλείται ή ενδέχεται να προκληθεί ρύπανση ή υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Με την επίκαιρη ερώτησή του ζητεί να πληροφορηθεί κατά πόσο τα αρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεων και την επιβολή διοικητικών προστίμων κι εάν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις τι ύψους πρόστιμα αφορούν.  Συγκεκριμένα, όπως λέει, στο άρθρο 8 «Διοικητικές κυρώσεις», προβλέπεται σαφώς η επιβολή προστίμου μέχρι 60.000 ευρώ στους υπαίτιους υποβάθμισης της θάλασσας που προκλήθηκε από την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών (πετρέλαιο, επιβλαβείς υγρές ουσίες κ.α.) ενώ σε περίπτωση σοβαρής υποβάθμισης του θαλάσσιου ύδατος, όπως ενδεχομένως, θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιβάλλεται πρόστιμο έως 1.200.000 ευρώ.

Σε περίπτωση δε που αποδειχθεί, ότι το έγκλημα διαπράχθηκε προς όφελος του νομικού προσώπου ή τρίτου, τα νομικά πρόσωπα τιμωρούνται, όπως εξηγεί, με επιπλέον πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Καθώς, λέει ο κ.Ψαριανός μετράμε ήδη 17 ολόκληρες ημέρες από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ζητά να πληροφορηθεί αν θα εκδοθούν πρόστιμα και τι ύψους. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό, αν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μπορεί να θέσει ανάλογα ερωτήματα και να ζητήσει καταλογισμούς γιατί θίγονται και οι ψαράδες και οι ιχθυοκαλλιεργητές, στο πλαίσιο «ο ρυπαίνων πληρώνει».