Ψάχνουν για πατατόσπορο οι καλλιεργητές στη Βοιωτία

Στη συλλογή της πατάτας έχει μπει για τα καλά η Βοιωτία, που αποτελεί το ελληνικό βαρόμετρο για την καλλιέργεια, αλλά και το βασικότερο κέντρο εμπορίας. Στις νότιες περιοχές της χώρας, η συλλογή έχει ολοκληρωθεί και παράλληλα ξεκινάει η διαδικασία της καλοκαιρινής φύτευσης, ενώ στα βόρεια και ορεινά, η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα.

Η τιμή του προϊόντος σε σύγκριση με άλλες χρονιές βρίσκεται σε καλά επίπεδα, αλλά το αυξημένο κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει την αύξηση των εκτάσεων για τις καλοκαιρινές φυτεύσεις. Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός από τη Θήβα, καλλιεργεί για πολλά χρόνια πατάτες. Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει τη συλλογή.

Όπως αναφέρει, «πρόκειται για μία μέση χρονιά, χωρίς σημαντικές αποδόσεις. Τα χωράφια μας ξεκινάνε από τους περίπου 3 τόνους το στρέμμα και μπορούν να φτάσουν τους 4, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαν ακόμα και τους 5». Το θετικό για τον ίδιο βρίσκεται στην τιμή της πατάτας, που αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό, «όταν την αντίστοιχη περίοδο κυμαινόταν από 25 έως 30 λεπτά».

Στο ερώτημά μας αν θα καλλιεργήσει την τρέχουσα περίοδο και την καλοκαιρινή πατάτα, έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Μπορεί η τιμή να είναι καλή, με προβληματίζει όμως έντονα η ρευστότητα της καλλιέργειας, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής. Για το συγκεκριμένο προϊόν επενδύουμε πολλά λεφτά και με μεγάλο ρίσκο στην παραγωγή μας». Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας απαντήσει αν οι ψυκτικοί θαλάμοι αυτή την περίοδο καλύπτουν τις ανάγκες των παραγωγών για την αποθήκευση της πατάτας. Ο ίδιος απάντησε θετικά, θέτοντας παράλληλα το θέμα του αυξημένου κόστους παραγωγής στην ηλεκτρική ενέργεια, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αυξημένη τιμή του προϊόντος για το επόμενο διάστημα.

Υποβαθμισμένη η ποιότητα του πατατόσπορου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Άρη Ανυφαντή, από τον Ελαιώνα Βοιωτίας. Έκανε αναφορά για τη μείωση των καλλιεργειών πατάτας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής στην ενέργεια. «Αν δεν ξεκαθαριστεί ότι δεν θα ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχουμε και άλλες μειώσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «από τα 40 στρέμματα που καλλιέργησα την άνοιξη, θα τα μειώσω στα 15 για την καλοκαιρινή φύτευση. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορώ να κάνω τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα».

Επίσης, ο κ. Ανυφαντής έθεσε και το ζήτημα της ποιότητας των σπόρων στην αγορά. Μας είπε ότι οι εισαγόμενοι σπόροι δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέλουν οι ίδιοι, «με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στην αγορά».

Αρχές Αυγούστου οι καλοκαιρινές φυτεύσεις στη Λοκρίδα

Για μικρότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Λοκρίδα κάνει λόγο και ο Αχιλλέας Γκούρας, παραγωγός πατάτας από την Αταλάντη. Ο ίδιος υπολογίζει ότι θα μειώσει για την τρέχουσα περίοδο την καλλιέργεια κατά 20%, προβληματισμένος παράλληλα για το κόστος παραγωγής και τις αδυναμίες της αγοράς. «Οι πατάτες αυτήν τη στιγμή φεύγουν από τον παραγωγό πάνω από 50 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, η αγορά, και ειδικότερα η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον δικό μας προγραμματισμό την περίοδο που διανύουμε».

Επίσης, αναφέρει ότι η φύτευση της πατάτας θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου για την περιοχή της Λοκρίδας «και η συλλογή της αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες».

Καλή χρονιά για τη Νάξο

Για καλές αποδόσεις της τρέχουσας συλλεκτικής περιόδου στην πατάτα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νάξου, Δημήτρης Καπώνης. «Υπήρξαν παραγωγοί οι οποίοι ξεπέρασαν ακόμη και τους 4 τόνους το στρέμμα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την τιμή στα 42 λεπτά/κιλό, όπως επίσης και με την εκκαθάριση, η οποία προβλέπεται να είναι πάνω από 3 λεπτά, ενθαρρύνει τους παραγωγούς μας να φυτέψουν την καλοκαιρινή πατάτα. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα στρέμματα θα αυξηθούν, λόγω του θετικού αυτού κλίματος. Σημαντικό επίσης ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τα αποθέματα του νερού που έχουμε στο νησί μας».

Τον Δεκαπενταύγουστο η συλλογή στο Κάτω Νευροκόπι

Για μία δύσκολη χρονιά για την πατάτα στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου κάνει λόγο ο Απόστολος Βέσμελης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας της περιοχής. Η καλλιέργεια της ανοιξιάτικης, όπως είπε, πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες, για να φτάσει σήμερα λίγο πριν από τη συλλογή.

«Αυτό το διάστημα είχαμε ξηρασίες, χαλάζι, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις, τις οποίες δεν τις χρειαζόμασταν. Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε από τα χωράφια μας δείχνει ότι η παραγωγή είναι μειωμένη σε ένα σημαντικό ποσοστό. Καλύτερα συμπεράσματα θα έχουμε κατά τη συλλογή». Επίσης, ο κ. Βέσμελης είπε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα στη φυτοπροστασία: «Με δυσκολία καταφέρνουμε να ελέγξουμε τον περονόσπορο λόγω των συνθηκών που τον ευνοούν».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος εκτιμά ότι οι καλλιέργειες είναι μειωμένες πάνω από 10%, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, σημείωσε ότι «οι λευκόσαρκες πατάτες πουλήθηκαν στα 30 λεπτά, ενώ οι κιτρινόσαρκες στα 35».