Ο ΠΣΕ ζητά επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ

Η άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και η επιτάχυνση των προκηρύξεων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για το προσεχές διάστημα ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου η πρόεδρός του Χρ. Σακελλαρίδη. Οι προτάσεις του Συνδέσμου συνοψίζονται, ακόμη, στα εξής:

  • στην ανάγκη άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τις καθυστερούμενες επιστροφές ΦΠΑ να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
  • Στην προώθηση φιλοαναπτυξιακών ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια».
  • Στην άρση κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, με ειδική πρόβλεψη για το «φρέσκο» χρήμα που εισέρχεται στη χώρα από τις εξαγωγές.
  • Στην εδραίωση μεταρρυθμίσεων εξάλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, έναντι παλινδρομήσεων, όπως συνέβη –σύμφωνα με τον ΠΣΕ- με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων.
  • Στην παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με  αποτελεσματική αξιοποίηση και της Δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΣΕ σημείωσε: «θα επιμείνω ότι η χώρα έχει πλέον περισσότερο από ποτέ ανάγκη ένα “ελληνικής ιδιοκτησίας” Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που να κινείται στο τρίπτυχο: εμπιστοσύνη, εξαγωγές».