Οι ψηφιακές τεχνολογίες γλυτώνουν χρόνο και χρήμα στον αγρότη

Έως και 30% του χρόνου που δαπανά ο παραγωγός στο χωράφι μπορεί να εξοικονομηθεί μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών γεωργίας, σύμφωνα με τους καθηγητές Matthias Schick (Πανεπιστήμιο Strickhof, τμήμα Κτηνοτροφίας και Γαλακτοκομίας) και Ferdinand Mersch, (Γεωργικό Επιμελητήριο Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας), σε άρθρο που δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιθώριο της Agritechnica, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ανόβερο της Γερμανίας.

«Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αυτοματοποιημένων διαδικασιών ελεγχόμενων από αισθητήρες είναι πλέον διαθέσιμες στις γεωργικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, βελτιστοποιώντας ολόκληρα συστήματα παραγωγής και βελτιώνοντας την ποιότητα της εργασίας στο χωράφι καθώς και την ποιότητα των καλλιεργειών.

Εκτός από το να προσφέρουν τις βάσεις για λήψη αποφάσεων από ανθρώπους και μηχανήματα, τα λεγόμενα συστήματα Ευφυούς Γεωργίας προσφέρουν τη δυνατότητα για γεωργία αποδοτική, βιώσιμη και με μειωμένες εκπομπές αερίων», αναφέρουν στη δημοσίευσή τους οι καθηγητές.

Ως παραδείγματα τέτοιων καινοτομιών παρουσίασαν συστήματα μέτρησης στρεμματικής απόδοσης σε αροτραίες καλλιέργειες, καθώς και συστήματα βελτιστοποίησης καλλιεργειών για βοσκή με την υποστήριξη των δορυφόρων.

«Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν αισθητήρες εδάφους και αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς με πολλαπλούς αισθητήρες και προτάσεις φυτοπροστασίας, βάσει εντοπισμού ασθενειών και εχθρών που γίνεται μέσω δορυφόρου», αναφέρουν οι συγγραφείς. Όπως υποστηρίζουν, «σε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες, τα αυτοματοποιημένα ψηφιακά συστήματα μπορεί να επιφέρουν ένα επιπλέον κόστος από 15% έως 40% σε μια εκμετάλλευση γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να εξοικονομούν κόστος και να φέρνουν στην εκμετάλλευση πρόσθετη αξία που να ξεπερνά τα παραπάνω νούμερα».

Αυτό επιτυγχάνεται πρώτον μέσω της μεγάλης εξοικονόμησης του χρόνου που δαπανά ο παραγωγός στην εκμετάλλευση, γλυτώνοντάς του έως και 30% του χρόνου που αφιέρωνε πριν από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, ενώ σημαντικό είναι ότι μειώνεται και η ένταση της εργασίας στο χωράφι.

Επιπλέον, υπάρχει σαφής και μετρήσιμη εξοικονόμηση εισροών. Εάν, λοιπόν, ο παραγωγός είναι συνειδητοποιημένος ως προς τους στόχους που θέλει να επιτύχει μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, τότε η χρήση τους θα έχει θετικό αποτέλεσμα για εκείνον, καταλήγουν οι καθηγητές.