Η ψηφιακή γαστρονομία στα εστιατόρια του μέλλοντος

Πώς θα σας φαινόταν αν κλείνατε ένα τραπέζι για δείπνο μέσω φωνητικής εντολής από μία εφαρμογή του τηλεφώνου σας, που θα ήξερε επίσης τις γευστικές σας προτιμήσεις και, ενώ περνάτε την πόρτα του εστιατορίου, το προσωπικό θα αναγνώριζε το πρόσωπο και το όνομά σας, το αγαπημένο σας ποτό και φαγητό, ακόμα και το εάν έχετε γενέθλια;

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς από ένα ψηφιακό τρισδιάστατο μενού θα μπορούσατε να επιλέξετε ότι επιθυμείτε, ο «σεφ ρομπότ» στην κουζίνα θα ξεκινούσε αμέσως την παραγγελία σας, ενώ θα μπορούσατε να επιλέξετε για σκηνικό εάν θέλετε να φάτε το γεύμα σας κάτω από τη θάλασσα ή σε έναν κήπο της Τοσκάνης.

Και βέβαια, μόνο με μία κίνηση, έξυπνοι αισθητήρες θα καταλάβαιναν εάν επιθυμείτε περισσότερο κρασί και, όταν ερχόταν η ώρα για τον λογαριασμό, απλά θα αποχωρούσατε από το εστιατόριο, καθώς η πληρωμή θα γίνονταν μέσω της εφαρμογής του κινητού σας τηλεφώνου.

Όπως διαβεβαιώνουν ειδικοί που σχεδιάζουν τα εστιατόρια του μέλλοντος, όλα αυτά δεν είναι καθόλου φουτουριστικά και φανταστικά, καθώς ήδη όλη αυτή η τεχνολογία δοκιμάζεται και εξελίσσεται και σύντομα μπορεί να βρεθεί στο εστιατόριο της γειτονιάς σας.

Στο Ην. Βασίλειο ήδη χρησιμοποιείται στην εστίαση η εφαρμογή με την ονομασία Cheerfy, μέσω της οποίας τα εστιατόρια συνδέονται μέσω wifi με τα τηλέφωνα των πελατών τους, εφόσον το έχουν επιλέξει οι ίδιοι, και με το που περνούν την πόρτα, το προσωπικό ενημερώνεται για την άφιξή τους. Επίσης, οι υπολογιστές του εστιατορίου, με βάση παλαιότερες επισκέψεις του πελάτη, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις γαστρονομικές προτιμήσεις του, κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένης δίαιτας, τυχόν παράπονα αλλά και φωτογραφία και ημερομηνία γέννησης ώστε να γνωρίζουν τα γενέθλιά του.

Μία άλλη βρετανική αλυσίδα εστιατορίων δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της, μέσω της εικονικής πραγματικότητας, να δειπνήσουν για παράδειγμα με φόντο τα τοπία της Σικελίας, τρώγοντας μακαρόνια και ακούγοντας ιταλική μουσική, ενώ παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιεί και εστιατόριο στη Σαγκάη, όπου χρησιμοποιεί και ειδικό σύστημα φωτισμού αλλά και αρωμάτων (τοπικές μυρωδιές) για μια πιο ρεαλιστική εμπειρία.

Μπορεί η «εικονική-ψηφιακή γεύση» να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, σίγουρα όμως είναι ένας κλάδος που θα μας απασχολήσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.