Ψηφιακός πολιτιστικός χάρτης από τον Δήμο Σερρών

Με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Σερρών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Σερρών (ΚΕΔΗΣ) πρόκειται να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό χάρτη, με τη μορφή μιας πλατφόρμας και μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όπου για πρώτη φορά θα καταγραφεί ψηφιακά το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Σε αυτόν τον ψηφιακό χάρτη, όπως τονίζει η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, Χρυσάνθη Παλάζη, θα βρει «καταφύγιο» οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτιστική κληρονομιά, από τα τραγούδια, τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα, τη γαστρονομία κ.ά. και μέσα από αυτόν θα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι συμβαίνει στον τομέα του πολιτισμού στον Δήμο Σερρών. Στο πολιτιστικό υλικό θα συμπεριληφθεί και ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται στον δήμο.

«Το ημερολόγιο θα έχει παράλληλα και ενεργούς υπερσυνδέσμους για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετίζεται με τον δήμο, π.χ. για τοπωνύμια, υπηρεσίες, πολιτιστικούς συλλόγους και στοιχεία για διάφορα έθιμα, όπως της γυναικοκρατίας, που αναβιώνει σε κάποιες κοινότητες», επισημαίνει η κα Παλάζη. Όπως σημειώνει, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, θα γίνουν ψηφιακές καταγραφές και θα βιντεοσκοπηθούν δρώμενα, τελετουργίες, φορεσιές και θα γίνει ιστορική σύνδεση κάποιων περιοχών και ατόμων που έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα με την Επανάσταση του 1821 και τη φορεσιά του τσολιά.

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ανταποκρίθηκαν ένθερμα σε αυτήν τη δράση και θα δώσουν πληροφορίες, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουν συλλογικά την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής», καταλήγει η κα Παλάζη.

Η εν λόγω δράση επιλέχθηκε για επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από πρόταση που υπέβαλε η ΚΕΔΗΣ στην ειδική πρόσκληση «Ψηφιακός Πολιτισμός».