Ψήφισμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου για τις απώλειες στην παραγωγή ελαιολάδου κι ελιάς

ΔΑΟΚ Λακωνίας: Έως τις 18η Μαρτίου η υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό παγιδοθεσίας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η γενική συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου προχώρησε σε ψήφισμα όπου καταδικάζει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο ξεκίνημα του προγράμματος δακοκτονίας με συνέπεια σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, άρα και στο εισόδημά τους. Ζητούν μεταξύ άλλων αποζημίωση και σωστή εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας πανελλαδικά.

 «Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που καθυστέρησε την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποχρηματοδότηση του προγράμματος, χάθηκε η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς στο νησί μας, επιβαρύνοντας, περισσότερο, το εισόδημα των 2.500 παραγωγών. Στόχος κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης, είναι να απαλλαγούν από την ευθύνη της δακοκτονίας, μεταφέροντας το κόστος στους συνεταιρισμούς και στις τσέπες του παραγωγού. Οι διάφορες συσκέψεις, οι ανακοινώσεις συμπάθειας από τους υπευθύνους, δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Σήμερα χρειάζεται οργανωμένα, με τον αγώνα μας, οι μικροί παραγωγοί, να διεκδικήσουμε την αντιμετώπιση της κατάστασης. Με βάση ότι στο νησί πέρυσι παρήχθησαν 1.800 τόνοι λάδι και 1.000 τόνοι βρώσιμης ελιάς και φέτος υπολογιζόταν στους 1.000 τόνους λάδι και στους 800-900 τόνους βρώσιμης ελιάς, απαιτούμε:

  • 100% αποζημίωση από το κράτος της χαμένης παραγωγής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγραφή των ζημιών με τον τρόπο που γίνεται, αφού δεν μπορεί αποτυπωθεί η πτώση του καρπού επί 3-4 μήνες και η εξαφάνισή του από τη γη, είτε από τη σήψη, είτε από φυσικά αίτια, είτε από τη βόσκηση.
  • Απαλλαγή για 5 χρόνια της συμμετοχής του ελαιοπαραγωγού από το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
  • Απαλλαγή για 3 χρόνια από την πληρωμή της άρδευσης στον Δήμο Θάσου.
  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των Υπηρεσιών του.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, θα πάρει πρωτοβουλίες με ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νησιού, για την οργάνωση της πάλης και πανθασιακής κινητοποίησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

-Διαφήμιση-