Ψηλά η κατανάλωση πουλερικών αλλά πιέζονται οι τιμές

Ψηλά η κατανάλωση πουλερικών αλλά πιέζονται οι τιμές

Ανθεκτικότητα στην οικονομική ύφεση εμφανίζει η εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση πουλερικών.

Ωστόσο η αυξανόμενη ζήτηση δεν αποτυπώνεται πλήρως στον εγχώριο κλάδο, καθώς η παραγωγική επίδοση τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισε αυξομειώσεις λόγω της σημαντικής ανόδου της τιμής των ζωοτροφών. Ωστόσο την τελευταία διετία το κόστος υποχώρησε, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή οι προσφορές των σούπερ μάρκετ μπορεί να κρατάνε ψηλά των κατανάλωση, ωστόσο ασκούν ισχυρές πιέσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τον εγχώριο κλάδο των πτηνοτροφικών προϊόντων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με την έρευνα, Η επιβολή των capital controls προκάλεσε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία των πτηνοτροφικών εταιρειών, καθώς αντιμετώπισαν δυσχέρεια στην εισαγωγή πρώτων υλών.

Πάντως, στο σύνολο του έτους προσδοκάται ότι ο όγκος πωλήσεων θα αυξηθεί, καθώς οι συνεχείς προσφορές από τα super market διατήρησαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η εν λόγω κατηγορία θεωρείται πιο υγιεινό είδος διατροφής σε σχέση με το χοιρινό, βοδινό και αιγοπρόβειο κρέας. Παράλληλα, οι καταναλωτές υποκαθιστούν τις υπόλοιπες κατηγορίες με κρέας πουλερικών, το οποίο αποτελεί σαφώς φθηνότερη επιλογή.

Η Eurostat εκτιμάει ότι το 2014 η εγχώρια παραγωγή πουλερικών αυξήθηκε κατά 5,6% στους 190.530 τόνους, ενώ το 2015 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Πλήγμα

Ο κλάδος πλήττεται από εισαγωγές, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, χώρες που πλεονεκτούν λόγω του ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Εξάλλου, η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε προσωρινό πλεόνασμα προϊόντων σε αρκετές αγορές, οι οποίες το διέθεσαν στις νότιες χώρες σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Επίσης, τα προϊόντα προωθούνται στα super market σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές, λόγω της διαπραγματευτικής δύναμης των αλυσίδων και των ανταγωνιστικών τιμών των εισαγόμενων κοτόπουλων. 

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Η κατανάλωση πουλερικών κατά την τρέχουσα περίοδο ύφεσης αναδεικνύεται ως η πλέον ανθεκτική κατηγορία, καθώς η φθηνότερη τιμή των προϊόντων τα καθιστούν πιο ελκυστικά στο μέσο καταναλωτή. Εξάλλου, τα πουλερικά χρησιμοποιούνται από τις αλυσίδες super market ως μέσο προσέλκυσης  των καταναλωτών μέσω συχνών προσφορών. Ωστόσο, οι καταναλωτές στρέφονται εν μέρει σε φθηνότερα κοτόπουλα που εισάγονται από τρίτες χώρες, εις βάρος της ελληνικής παραγωγής».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 34  επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

-Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 διαμορφώθηκε σε €502,40 εκ. (+14,3% από το 2013).

-Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε σε 8,3%, ενώ το περιθώριο των ΚΠΦ παρέμεινε στο 1%.

-Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια υποχώρησε στο 0,7 προς 1.

-Το μέσο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 5 μήνες.