Ψηλά οι τιμές για το σύσπορο βαμβάκι στον κάμπο, φουλάρει η συγκομιδή

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Την ανιούσα έχουν πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τιμές του σύσπορου βαμβακιού στην εγχώρια αγορά κι ενώ, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ανεβάζουν στροφές τόσο η συγκομιδή, όσο και οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια.

Στον θεσσαλικό κάμπο, η διακοπή των βροχών και η ηλιοφάνεια που επικρατεί τις τελευταίες μέρες επέτρεψαν στους παραγωγούς να συνεχίσουν τη συγκομιδή στο δεύτερο χέρι, όπου οι αποδόσεις κινούνται μεταξύ 40 και 70 κιλών. Στο σύνολό της η συγκομιδή έχει ξεπεράσει το 70% και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα πρώτα χέρια σε όλες τις περιοχές και μεγάλο μέρος των δεύτερων.

Πλέον υπάρχει μια αρκετά σαφής εικόνα για τις απώλειες παραγωγής που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και οι οποίες μεσοσταθμικά ανέρχονται στα 100 κιλά/στρέμμα, νούμερο που βέβαια στα πιο πλημμυρισμένα χωράφια μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 150 κιλά/στρέμμα. Καθώς το Χρηματιστήριο ανέκτησε τις τελευταίες ώρες την ανοδική δυναμική του, προσεγγίζοντας τα 120 σεντς, οι εδώ τιμές ακολούθησαν την ίδια πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», δύο μεγάλες μονάδες της Θεσσαλίας προσέφεραν στα μέσα της εβδομάδας τιμές της τάξης των 74-75 λεπτών/κιλό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τα μεταβροχικά η μείωση δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ.

Πιο πίσω ο Έβρος

Στη Ροδόπη, την ίδια στιγμή, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Σάββας Δρίνης, οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τα 70 λεπτά, οδηγώντας αρκετούς παραγωγούς να «κλείσουν» επί τόπου την τιμή, ωστόσο αρκετοί προτιμούν να περιμένουν, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος του χρηματιστηρίου. Στις παραδόσεις με ανοιχτή τιμή, εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί λαμβάνουν έναντι από 60 έως 65 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, Αξιώτη Καμπρούδη, οι βροχές και η πτώση θερμοκρασίας τον Ιούνιο προκάλεσαν ζημιά στο βαμβάκι, με συνέπεια η συγκομιδή να είναι πίσω κατά έναν μήνα. Όπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί περίπου το 40%, ενώ τα στρέμματα ήταν ήδη μειωμένα φέτος κατά 30%, καθώς «εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στον Ερυθροπόταμο, πολλοί αγρότες δεν μπόρεσαν να μπουν στα χωράφια και να σπείρουν».

Προβληματίζουν τα έξοδα

Στο ερώτημα εάν οι υψηλές τιμές της φετινής περιόδου «ισοφαρίζουν» τα καλλιεργητικά έξοδα, ο κ. Καμπρούδης δηλώνει ότι με τις συγκεκριμένες αποδόσεις ανά στρέμμα δεν βγάζουν τα έξοδά τους γιατί έχουν αυξηθεί τα πάντα. Προβλέπει, μάλιστα, ότι την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκτάσεων στο Διδυμότειχο και στον Βόρειο Έβρο.

«Είναι προβληματισμένοι και στην Ορεστιάδα παρότι έχουν αρδευόμενα χωράφια γιατί είχαν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο και φαίνεται πως θα μειωθούν τα στρέμματα».

Ο κ. Δρίνης συμφωνεί πως με βάση τις προβλέψεις «τα καλλιεργητικά έξοδα στα λιπάσματα και στην ενέργεια θα ανέβουν, άρα οι τιμές πρέπει να παραμείνουν ψηλά και να μην πέσουν στα περσινά επίπεδα γιατί τότε η καλλιέργεια δεν θα είναι βιώσιμη. Ήδη, το κόστος καλλιέργειας είναι στα όρια της πώλησης του βαμβακιού και ο παραγωγός κερδίζει μόνο από τις ενισχύσεις», διαπιστώνει.

Σε κάθε περίπτωση, οι Εβρίτες ελπίζουν ο καιρός από εδώ κι έπειτα να σταθεί σύμμαχός τους στη συγκομιδή, «γιατί τα βαμβάκια δεν άνοιξαν, είναι πίσω. Οι αγρότες φρόντισαν την καλλιέργεια, έριξαν αποφυλλωτικά, αλλά το βαμβάκι δεν… προοδεύει. Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν», σημειώνει ο ίδιος.

Στα τελειώματα η Ροδόπη

Αντίθετα με τον Έβρο, η συγκομιδή στη Ροδόπη ολοκληρώνεται και θα είχε τελειώσει εάν δεν εκδηλώνονταν και πρόσφατα βροχοπτώσεις. «Η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά λόγω των βροχών σταμάτησε για αρκετό καιρό. Έμειναν κάποια δεύτερα χέρια που θα συγκομιστούν μόλις το επιτρέψει ο καιρός», μεταφέρει ο κ. Δρίνης.

Αποτιμώντας καλλιεργητικά τη χρονιά, σημειώνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων έγιναν επανασπορές. Ο καύσωνας του καλοκαιριού μείωσε τις αποδόσεις και οι βροχές που εκδηλώθηκαν στη συγκομιδή προκάλεσαν μείωση της παραγωγής.

«Φέτος δεν είχαμε πολύ καλή παραγωγή στο βαμβάκι, γεγονός που ισοσταθμίζει η τιμή που είναι υψηλή, ανάλογα βέβαια με τη συμφωνία που συνάπτει ο κάθε παραγωγός». Ως προς την ποιότητα, ο κ. Δρίνης σχολιάζει πως όσοι συγκόμισαν πριν από τη βροχή έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ επωφελήθηκαν και στα κιλά. Τονίζει ότι φέτος η όψιμη σπορά αποδείχθηκε ρίσκο, γιατί «πρόλαβαν» τους αγρότες οι βροχές, προκαλώντας απώλειες.

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός είναι το πριμ ποιότητας και το πριμ υγρασίας. «Ο βαμβακοπαραγωγός της Ροδόπης είχε φέτος τη δυνατότητα να μαζέψει χρήματα για την ερχόμενη χρονιά, που θα ανέβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα, αλλά κατά μέσο όρο δεν πέτυχε τη μέγιστη απόδοση», μεταφέρει με ανησυχία.

Ο κ. Δρίνης παρατηρεί από τη συνεργασία του με αγρότες ότι αγωνίζονται να αυξήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή, ταυτόχρονα να μειώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, είτε μέσω της ευφυούς γεωργίας είτε με εξειδικευμένα συστήματα άρδευσης, όπως η στάγδην άρδευση.