Ψηλότερα βλέπει το βαμβάκι η ICAC καθώς ανοίγει η ψαλίδα παραγωγής- ζήτησης

Ψηλότερα βλέπει το βαμβάκι η ICAC καθώς ανοίγει η ψαλίδα παραγωγής- ζήτησης

Σε νέα αναβάθμιση των προβλέψεών του για τις φετινές τιμές βάμβακος προχώρησε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) διαβλέποντας άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης.

Ειδικότερα, η ICAC εκτιμά ότι οι τιμές για τη φετινή σεζόν στο χρηματιστηριακό δείκτη Cotlook A Ιndex θα διαμορφωθούν στα 75 σεντς ανά λίμπρα αντί για 74 σεντς που προέβλεπε στην προηγούμενη εκτίμησή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή,  η παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος Cotton θα ανέλει στους 24,2 εκατ. τόνους τη χρονιά 2016-17 από 23,75 εκατ. τόνους που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται επίσης αυξημένη σε σχέση (σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη) και, πιο συγκεκριμένα, στους 22,48 εκατ. τόνους από 22,40 εκατ. τόνους που ανέμενε ένα μήνα πριν.

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο δείκτης Cotlook A έκλεισε στα 79,55 σεντς ανά λίμπρα (+0,25% σε σχέση με την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου) ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα προθεσμιακά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται στα 71,56 σεντς ανά λίμπρα (+0,55% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής).