Ψηλότερη αφετηρία για την μαύρη γαλοπούλα

Η μείωση εκτροφών και ποσοτήτων αβαντάρει την τιμή

Ψηλότερη αφετηρία για την μαύρη γαλοπούλα

Κομβική για το μέλλον της εκτροφής της παραδοσιακής μαύρης γαλοπούλας στη χώρα μας χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι Έλληνες πτηνοτρόφοι.

 «Αν και φέτος, που η παραγωγή είναι κατά πολύ μειωμένη δεν δούμε βιώσιμες τιμές από το εμπόριο, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τι θα πράξουμε του χρόνου», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Ευθύμιος Λαγαράς, παραγωγός από τα Τρίκαλα ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη φετινή χρονιά εκτράφησαν κατά 15%-20%  λιγότερες γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής σε σχέση με πέρυσι, άλλες εκτιμήσεις ωστόσο ανεβάζουν το νούμερο αυτό αρκετά υψηλότερα, στην περιοχή του 20%-30%.

Η μείωση αποδίδεται στις περυσινές τιμές οι οποίες, κατά μέσο όρο, κινήθηκαν στην περιοχή των 4,50- 4,70 ευρώ το κιλό, όχι πολύ μακριά δηλαδή από τα 4 – 4,30 ευρώ το κιλό στα οποία υπολογίζεται το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, όπως προσθέτει ο συνομιλητής μας, η κρίση που έχει «χτυπήσει» το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή, δυσκολεύει την επίτευξη υψηλότερων τιμών. «Μετά από τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά, βλέπω ότι η εκτροφή της παραδοσιακής μαύρης γαλοπούλας αρχίζει να γίνεται ασύμφορη. Έχει όλα τα ρίσκα της εποχιακής παραγωγής. Που σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά, έχεις κάνει όλα τα έξοδά σου και θα κριθείς από μια μέρα», τονίζει ο κ. Λαγαράς.

Η μείωση των ποσοτήτων, πάντως, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση δημιουργεί αισιοδοξία για βελτίωση των φετινών τιμών, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα παζάρια με τους εμπόρους και τους κρεοπώλες. «Έχουν γίνει ήδη κάποιες πράξεις μέχρι τα 4,70 ευρώ το κιλό στη χονδρική και πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5 ευρώ το κιλό τις επόμενες μέρες», σημειώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Μίντζας, πτηνοτρόφος από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, προσθέτοντας ότι πέρυσι στο ίδιο διάστημα οι  αντίστοιχες τιμές κινούνταν στα 4,30 ευρώ το κιλό. «Υπάρχει μια ανοδική τάση καθώς οι γαλοπούλες είναι λίγες», συμπληρώνει ο Δημήτρης Νατσιούλας, παραγωγός από τη Νίκαια Λάρισας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «η φετινή παραγωγή δύσκολα ξεπερνά τα 30.000 κεφάλια σε όλη τη χώρα». Σημειωτέον ότι δεκαετίες πριν η παραγωγή στο σύνολο της Θεσσαλίας ξεπερνούσε τις 100.000 γαλοπούλες.

Ψηλότερη αφετηρία για την μαύρη γαλοπούλα