Ψωμί: Σε ενέργεια και ακριβά σιτηρά αποδίδουν οι αρτοποιοί τις αυξήσεις

Ελάχιστο το όφελος για τους αγρότες, έως 25 λεπτά τα λιγοστά αποθέματα στο μαλακό σιτάρι

Για έκρηξη στο κόστος παραγωγής το τελευταίο τετράμηνο, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να προβούν σε ανατιμήσεις στο ψωμί, έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Από την πλευρά τους παράγοντες της αλευροποιίας επιβεβαίωσαν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι τιμές στα εγχώρια άλευρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού.

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων στο ψωμί είναι πάντως υπό εξέλιξη, με πληροφορίες από διάφορες περιοχές να προσδιορίζουν την αύξηση μεσοσταθμικά στο 20%. Την ίδια στιγμή, τα όποια αποθέματα μαλακού σίτου υπάρχουν στα αγροτικά σιλό, πωλούνται έως 25 λεπτά/κιλό, τιμή που δεν ικανοποιεί τους αγρότες, ειδικά όταν την ίδια στιγμή το σκληρό σιτάρι «καλπάζει» σε τιμές άνω των 43 λεπτών/κιλό.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» κόστους λένε οι αρτοποιοί

Για ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια που πιέζουν ασφυκτικά τις επιχειρήσεις, έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος: «Από τον Απρίλη ξεκίνησαν οι επιβαρύνσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, στην αρχή πολύ μικρές, μισό λεπτό ανά κιλοβατώρα, στη συνέχεια οι ανατιμήσεις έφτασαν τα 2-3 λεπτά/κιλοβατώρα, μέχρι που φτάσαμε τον τελευταίο μήνα, να πληρώνουμε το ρεύμα σε διπλάσια ή υπερδιπλάσια τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα μέσο αρτοποιείο που καταναλώνει 10.000 κιλοβατώρες/μήνα η επιβάρυνση φτάνει τα 800-900 ευρώ. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση στο αλεύρι, που την προσδιορίζουμε σε πάνω από 30%, οι επιχειρήσεις βλέπουμε ότι έπρεπε κάτι να κάνουμε για να επιβιώσουμε. Απ’ ό,τι διαβάζουμε το καναδικό σιτάρι θα φτάσει τα 490 ευρώ ανά τόνο, ωστόσο, αυτή είναι μια πρόβλεψη, εμείς προχωράμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα γιατί αν δεν λάβουμε μέτρα, θα έχουμε πρόβλημα».

Ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσει το ποσοστό της αύξησης στην τιμή του ψωμιού, σημειώνοντας ότι ο κάθε αρτοποιός έχει διαφορετικό κοστολόγιο και αποφασίζει κατά τη δική του κρίση για την τιμή που θα πουλάει το προϊόν. Αναφορικά με τις αυξήσεις στο αλεύρι, ο κ. Μούσιος είπε: «Σαφώς, οι ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη είναι πολύ μεγάλες, φτάνουν το 32% και δεν περιορίζονται εκεί, υπάρχει ένα πλήθος από υλικά και αναλώσιμα, έλαια, βούτυρα που έχουν όλα ανατιμηθεί».

Η Φωτεινή Ποριάζη διατηρεί με την οικογένειά της αρτοποιείο στη Λήμνο και μας μετέφερε μια δύσκολη πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις του νησιού: «Οι φούρνοι χρησιμοποιούν είτε πετρέλαιο είτε ρεύμα. Η χρέωση της κιλοβατώρας έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα 50%. Δευτερευόντως, υπάρχει μια αύξηση στην τιμή των αλεύρων που ανέρχεται στα 6 ευρώ/100 κιλά. Τα περιθώρια κέρδους δεν είναι μεγάλα.

Μέχρι τώρα, απορροφούσαμε τις αυξήσεις, ωστόσο, οι επιχειρήσεις του νησιού βρισκόμαστε σε συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες για αύξηση της τιμής του ψωμιού. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε και σε νησί, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση από τα μεταφορικά».

Νέες ανατιμήσεις, στάση αναμονής από τις καταναλωτικές οργανώσεις

Σε ερώτημά μας αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ μας, ότι η αλευροβιομηχανία θα φέρει νέες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν αυτό να γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου. Από την πλευρά τους, παράγοντες της αλευροβιομηχανίας ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι έχουν ξεκινήσει τις ανατιμήσεις στο αλεύρι που πωλούν στους φούρνους και ότι αυτές ξεπερνούν το 10% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με στέλεχος της αλευροβιομηχανίας, ορισμένοι μύλοι έχουν αυξήσει την τιμή στο λευκό αλεύρι κατά 10% και στο κίτρινο κατά 15%. Οι τιμές φτάνουν έως τα 500 ευρώ/τόνο και στις δύο βασικές κατηγορίες αλεύρων (λευκό και κίτρινο).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, δήλωσε στην «ΥΧ» πως το φαινόμενο των ανατιμήσεων στο ψωμί βρίσκεται στην αρχή της εξέλιξής του και θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα μέσα στις επόμενες ημέρες: «Έχουν φτάσει καταγγελίες σ’ εμάς, ωστόσο, εκτιμούμε ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι ακόμα στην αρχή της εξέλιξής του. Γνωρίζουμε από καταγγελίες ότι σε ορισμένες τουριστικές περιοχές υπήρξαν ανατιμήσεις της τάξης του 5%-10% στην τιμή του ψωμιού, ωστόσο αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με το ζήτημα της γενικής ανατίμησης, ούτε είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει», σημείωσε.

Δεν παίρνει τιμή ο παραγωγός

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο παραγωγός μαλακού σίτου ελάχιστα επωφελείται από τις ανατιμήσεις στη διεθνή αγορά. Αφενός τα αποθέματα είναι λίγα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφετέρου λόγω των μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενου προϊόντος από βαλκανικές και από άλλες χώρες, το μαλακό σιτάρι δεν μπορεί να «πάρει τιμή».

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τα Γρεβενά Μπάμπης Ορφανίδης, «αυτή την περίοδο είναι λίγες οι ποσότητες που υπάρχουν στις αποθήκες. Οι πράξεις που γίνονται στο μαλακό σιτάρι κυμαίνονται από 22 έως 25 λεπτά/κιλό. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Ενώ αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι σπάει τα κοντέρ, γιατί το προϊόν εξάγεται, το μαλακό διοχετεύεται στους ελληνικούς μύλους, οι οποίοι, ως γνωστόν, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό».