Πτήσεις φυλλοδέτη και ανάρσιας στο ροδάκινο

Οδηγίες για την εξέλιξη των πληθυσμών φυλλοδέτη και ανάρσιας στα δέντρα της ροδακινιάς της Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχουν Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο, από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, η πτήση του φυλλοδέτη εμφανίζει σχετική μείωση των συλλήψεων τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε περιοχές της Πιερίας σημαντική αύξηση. Παράλληλα, η πτήση της Ανάρσιας, σύμφωνα με τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας, συνεχίζεται, με σημαντικές αυξομειώσεις των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές.

Συστάσεις

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει επαναληπτική επέμβαση σε οπωρώνες με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών, αφού ο αγρότης συμβουλευτεί πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τη χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

Ακόμη, αναφέρεται ρητά πως το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.