Καπνός: Πτώση καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 20% βλέπουν οι αγρότες

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου

Μπορεί τα καπνοσπoρεία να έχουν μπει στα χωράφια και να έχουν γίνει οι παραγγελίες για τα σπορόφυτα, όμως, το μεγάλο ερώτημα για την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με την καλλιεργούμενη έκταση παραμένει. Οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν κινούν το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών για επέκταση των καλλιεργειών τους, τη στιγμή που η ζήτηση του καπνού συνεχίζεται.

Η κατάσταση αυτή για τον Θεόδωρο Ιορδανίδη, πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, «οδηγεί σε ένα αδιέξοδο τους παραγωγούς». Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, η μείωση του καπνού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα ξεπεράσει το 20%, κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο, αν δεν διορθωθεί η αγορά.

Στο ερώτημά μας τι εννοεί «διόρθωση της αγοράς», μας απαντά με τον απλοϊκό τρόπο «να μπει το χέρι των βιομηχάνων καπνού λίγο πιο βαθιά στην τσέπη τους, ώστε μέρος των κερδών να πάει στην παραγωγή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Αυξάνουν οι υποχρεώσεις στην καλλιέργεια και στη ζωή μας, αλλά δεν συμβαδίζουν με τη σταθερότητα των τιμών».

Εκτός από τα ζητήματα της αγοράς, ο κ. Ιορδανίδης έθεσε και το θέμα της απώλειας εισοδήματος, λόγω της πανδημίας. Σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λιβανό, ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τον προκάτοχό του, για ένα πακέτο στήριξης των καπνοπαραγωγών με 17 εκατ. ευρώ.

Ετοιμάζουν τα σπορεία στη Θράκη

Από τις 10 Μαρτίου ξεκίνησαν τα σπορεία (χασλαμάδες) στην περιοχή του Γιακά του Νομού Ροδόπης, όπου ο καπνός πρωταγωνιστεί για περισσότερες από 5.000 οικογένειες. Στον Πάσσο ξεκίνησαν τα σπορεία στις 25 Μαρτίου, μεταφέρει ο παραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν.

Ο καιρός τούς προβλημάτισε το προηγούμενο διάστημα, καθώς πριν από μια εβδομάδα χιόνισε και στα πεδινά και οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές για την εποχή. Τα χιόνια απομακρύνθηκαν και οι παραγωγοί ελπίζουν να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα ο υδράργυρος. «Θα ανέβει η θερμοκρασία και θα βοηθήσει τους χασλαμάδες. Το επόμενο δωδεκαήμερο περιμένουμε να σκάσει ο σπόρος και να βγει το φυτό. Ακόμη και στις περιοχές που φύτεψαν στις αρχές του μήνα θα περιμένουν να ζεσταθεί το χώμα, γιατί διαφορετικά δεν σκάει. Ο Μάρτης πέρασε πολύ δύσκολα», περιγράφει.

Βασικό πρόβλημα των παραγωγών που ζουν από τη μονοκαλλιέργεια του καπνού είναι η πτώση των τιμών χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, αλλά και τη χώρα. «Φέτος, οι τιμές ήταν χαμηλότερες από πέρυσι, αν και ήταν ποιοτικός ο καπνός. Η τελική τιμή δεν δόθηκε, αλλά θα κυμανθεί στα 4-4,30 ευρώ, ενώ το 2001 ήταν 4,5-5 ευρώ», λέει.

Ο καπνοκαλλιεργητής Ραμαδάν Ραμαδάν για να ετοιμάσει τα σπορεία δανείστηκε χρήματα από τους συνταξιούχους γονείς του. «Μια πλατφόρμα κοπριά κάνει 100 ευρώ. Λίπασμα, φάρμακα και όργωμα κάνουν 250 ευρώ, αλλά δεν έχουμε χρήματα, η τιμή που πουλήσαμε είναι πολύ χαμηλή. Αυτά που πήραμε τα δώσαμε στον ΕΦΚΑ».

Είθισται να μένουν στον καπνό όσοι είναι πάνω από 50 χρόνων και δυσκολεύονται να μεταναστεύσουν, λέει ο κ. Καπουσούζ και ο κ. Ραμαδάν προσθέτει πως τα χωριά ερημώνουν. «Με 4.500 και 6.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο για μια οικογένεια δεν μπορούμε να ζήσουμε. Περιμέναμε επιδοτήσεις που δεν ήρθαν», τονίζει. «Κάποιοι φεύγουν μαζί, όλη η οικογένεια, να βρουν δουλειά», καταλήγει.

Σταθερή στα στρέμματα η Τιθορέα

Τόσο η ποσοτική όσο και η ποιοτική υπεροχή της παραγωγής καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια για τη χρονιά που πέρασε στη Δυτική Λοκρίδα ενθάρρυναν τους παραγωγούς για τη διατήρηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων καπνού. Σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο και λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τις καιρικές συνθήκες, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική.

Όπως μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Γαζής, καπνοπαραγωγός από την ίδια περιοχή, «η ποιότητα και οι στρεμματικές αποδόσεις εμψύχωσαν τους παραγωγούς, ώστε να διατηρήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και να ξεκινήσουν με ενδιαφέρον τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Ήδη, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, έχουν δοθεί παραγγελίες για σπορόφυτα καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται για 220 φυτά στα 3,5 ευρώ ανά τελάρο. Για κάθε στρέμμα, οι παραγωγοί χρειάζονται περίπου 12 με 13 τελάρα, ενώ οι τιμές στα σπορόφυτα παραμένουν ίδιες με τις περσινές.