Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Πτωτικά για τέταρτη σερί χρονιά η παραγωγή ζωοτροφών στην ΕΕ

Οικονομική δυστοκία των κτηνοτρόφων και περιβαλλοντικοί κανονισμοί φρενάρουν τη ζήτηση
12/06/2024
3' διάβασμα
ptotika-gia-tetarti-seri-chronia-i-paragogi-zootrofon-stin-ee-323288

Προς ακόμα μία χρονιά μείωσης της παραγωγής φαίνεται ότι οδεύει η βιομηχανία σύνθετων ζωοτροφών της ΕΕ, καθώς ο συνδυασμός οικονομικής αβεβαιότητας των κτηνοτρόφων, αυστηρότερων περιβαλλοντικών –και όχι μόνο– κανονισμών και κατά τόπους εξάρσεων ορισμένων ζωονόσων αναμένεται να αφήσει το αποτύπωμά του στην κατανάλωση.

Στις τελευταίες της προβλέψεις, η FEFAC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ζωοτροφών) τοποθετεί χαμηλά τον πήχη για το 2024, προεξοφλώντας μείωση, έστω και οριακή του συνολικού τονάζ, κατά 0,3% σε σχέση με τους 147 εκατ. τόνους του 2023.

Εφόσον οι προβλέψεις της επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η παραγωγή των βιομηχανιών του χώρου υποχωρεί, διαμορφώνοντας ένα αρκετά ανησυχητικό πλέον αρνητικό σερί. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το τελευταίο report της εξειδικευμένης εταιρείας Alltech, η ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2020.

Βίοι αντίθετοι για πτηνοτροφία και χοιροτροφία

Μοναδική κατηγορία στην οποία διαφαίνεται μια αισιόδοξη προοπτική είναι αυτή των πτηνοτροφών όπου αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 1,6%, καθώς ο κλάδος μοιάζει να ανακάμπτει μετά από ένα δύσκολο 2023. Όπως εξηγεί η FEFAC, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έδειξαν ήδη από πέρυσι ότι αφήνουν σιγά σιγά πίσω τους την περιπέτεια της Γρίπης των Πτηνών και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση την τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο, στην πρόβλεψη της Συνομοσπονδίας υπάρχουν ορισμένοι αστερίσκοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν αφενός με τις ανησυχίες για τις εισαγωγές κρέατος κοτόπουλου από τρίτες χώρες, αφετέρου με μετατοπίσεις από τη βιολογική προς τη συμβατική πτηνοτροφία.

Για τις σύνθετες ζωοτροφές που απευθύνονται στη χοιροτροφία, η FEFAC είναι απαισιόδοξη, προβλέποντας πτώση παραγωγής μεταξύ 1% και 2% το 2024, επικαλούμενη τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και τις εντεινόμενες οικονομικές πιέσεις στους παραγωγούς. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και οι προκλήσεις από ζωονόσους, με πρώτη και κύρια την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. «Φωτεινές εξαιρέσεις» αποτελούν η Ιρλανδία και η Πολωνία για τις οποίες προβλέπονται αυξήσεις 3% και 2,7% αντίστοιχα στο ζωικό κεφάλαιο, γεγονός που αναμένεται να συγκρατήσει τη διαφαινόμενη πτώση παραγωγής.

Στον αντίποδα, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία η ολοένα και αυξανόμενη πίεση για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο επίπεδο των εκτροφών ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου.

Σταθερότητα στην αγελαδοτροφία

Πιο ισορροπημένη προμηνύεται η κατάσταση στις ζωοτροφές για την αγελαδοτροφία όπου η παραγωγή αναμένεται να μείνει σχετικά σταθερή, με τις όποιες μικρές μεταβολές να αποδίδονται στις ειδικές συνθήκες των επιμέρους αγορών. Η Ιρλανδία ενδέχεται να παρουσιάσει συγκριτικά τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω της καθυστερημένης έναρξης των περιόδου βόσκησης.

Στον αντίποδα, στην Ολλανδία, αναμένεται μείωση της ζήτησης τόσο από τη γαλακτοπαραγωγό όσο και από την κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία εξαιτίας «περιβαλλοντικών και κανονιστικών προκλήσεων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η FEFAC.