Πυρηνόκαρπα: Χαμηλές «πτήσεις» στις τιμές παραγωγού για ροδάκινα και νεκταρίνια

Θετικοί οι οιωνοί για τις εξαγωγές
12/06/2024
4' διάβασμα
pyrinokarpa-chamiles-ptiseis-stis-times-paragogou-gia-rodakina-kai-nektarinia-323582

Χαμηλές πτήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές παραγωγού ροδάκινων και νεκταρινιών σε Πέλλα και Ημαθία. Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως αναφέρουν οι παραγωγοί και εκπρόσωποί τους, οι τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με το κόστος παραγωγής που είναι στα ύψη.

Συγκεκριμένα, στους δύο φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας τα επιτραπέζια ροδάκινα φεύγουν από το χωράφι αυτή την περίοδο –ανάλογα και με την ποικιλία– στην τιμή των 30-45 λεπτών ανά κιλό, ενώ η τιμή παραγωγού στα νεκταρίνια δεν ξεπερνά τα 60 λεπτά το κιλό.

«Οι τιμές παραγωγού στα ροδάκινα, σε σύγκριση με πέρυσι, είναι χαμηλές και κυμαίνονται γύρω στα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή των νεκταρινιών, με τις τιμές να διαμορφώνονται στο χωράφι από 50 έως 60 λεπτά», είπε ο Μάριος Δουλγερίδης, ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγροτικές περιοχές της Πέλλας. «Οι τιμές παραγωγού είναι πολύ χαμηλές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Τα επιτραπέζια ροδάκινα πωλούνται από τον αγρότη στα 30-45 λεπτά το κιλό και τα νεκταρίνια στα 50-60 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα μεροκάματα για εργατικά χέρια είναι στα ύψη, γύρω στα 40 ευρώ την ημέρα, ενώ δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος των εξόδων για το πετρέλαιο, τα λιπάσματα κ.ά.», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Γιώργος Τσάτσας, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στις υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών στα τέλη Μαΐου ήταν καλύτερες για τους παραγωγούς και κυμάνθηκαν σε περίπου 80 λεπτά το κιλό στα επιτραπέζια ροδάκινα και σε 1 ευρώ το κιλό τα νεκταρίνια.

Θετικοί, ωστόσο, είναι οι οιωνοί για τις εξαγωγές των ροδάκινων και των νεκταρινιών, καθώς σύμφωνα με τους συνεταιριστές από την αρχή της συγκομιδής έντονο είναι το ενδιαφέρον τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό (Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία κ.ά.).

«Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή μας, από την αρχή της φετινής παραγωγικής περιόδου, στα τέλη Μαΐου, υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον από Ιταλούς για ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 70% της παραγωγής από τον συνεταιρισμό μας το προωθούμε στην εγχώρια αγορά», σημείωσε ο Αλέκος Καραγιαννίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ομόνοια», στο Αγγελοχώρι Ημαθίας.

«Εφιάλτης» ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα

Στο μεταξύ, σε εφιάλτη εξελίσσεται για τους ροδακινοπαραγωγούς ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα στις αγροτικές περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, με τον κίνδυνο σημαντικής απώλειας της παραγωγής, που θα επηρεάσει αναμφίβολα και τη μεταποίηση και συγκεκριμένα την παραγωγή κομπόστας, χυμών κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», γεωπόνοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) επισκέπτονται για αυτοψία αυτές τις μέρες αγροκτήματα σε Πέλλα και Ημαθία και ενημερώνουν αρκετούς παραγωγούς πως η σοδειά τους δεν δύναται να οδηγηθεί στη μεταποίηση.

Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός ιός που έχει πλήξει ροδάκινα της Πέλλας την τελευταία τριετία (περισσότερα από 5.000 στρέμματα) πέρασε στα τέλη Μαΐου και σε αγροκτήματα με ροδάκινα και νεκταρίνια στις πεδινές περιοχές της Ημαθίας.

Για τον ιό που πλήττει τους ροδακινοπαραγωγούς πραγματοποιούνται, σε Πέλλα και Ημαθία, το τελευταίο διάστημα διαδοχικές συσκέψεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (Ροδάκινων – Νεκταρινιών), παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί επίσημα από πλευράς ΥΠΑΑΤ κάποιο «πακέτο» μέτρων προστασίας της ροδακινοκαλλιέργειας, αλλά και του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.