Ραγδαία η αύξηση κόστους λόγω εισροών λένε ανθοπαραγωγοί και φυτωριούχοι

Για μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 60%, μίλησε στην «ΥΧ» η Δήμητρα Πασπαλά, γεωπόνος και εκπρόσωπος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής. Όπως ανέφερε, εκτός από την αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια, όπως είναι οι σπόροι και τα λιπάσματα, αλλά και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή και ανάπτυξη των ανθέων, σοβαρό ζήτημα είναι και οι συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα (μαζούτ) που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση και τη μεταφορά των φυτών.

«Όπως όλοι οι παραγωγοί, έτσι και ο δικός μας κλάδος πλήττεται σημαντικά αυτή την περίοδο από τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής. Αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και μήνες τις μεγάλες αυτές επιβαρύνσεις και τις απορροφούμε, για να μη μεταφερθούν στους ανθοπώλες και στους καταναλωτές. Ωστόσο, αρχίζουμε και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας και εάν η κατάσταση συνεχιστεί χωρίς να λάβει κάποια μέτρα η πολιτεία, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις τιμών για να μην κλείσουμε», δηλώνει η ίδια.

Σε ερώτησή μας για το ποιο μπορεί να είναι το ποσοστό επιβάρυνσης του καταναλωτή, μας είπε: «Θα πρέπει να ερωτηθούν και οι εκπρόσωποι της λιανικής γι’ αυτό. Τα περιθώρια κέρδους μας είναι σημαντικά μικρότερα από άλλους κρίκους της αλυσίδας, όπως για παράδειγμα τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που πωλούν άνθη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πωλούμε σε τιμές που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη με ποιότητα εφάμιλλη, εάν όχι καλύτερη από τον μέσο Ευρωπαίο παραγωγό».