Ρεκόρ συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα – Πάνω από 421 μέρη ανά εκατ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αναφοράς του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα, στην κορυφή ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο επίπεδο ρεκόρ των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο (ppm).

Ο συγκεκριμένος σταθμός στη Χαβάη παρακολουθεί τον καιρό και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950. Οι καταγραφές του -στο πέρασμα των χρόνων- θεωρείται ότι δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο βασικός συντελεστής της μεταβολής του κλίματος παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, τα τωρινά επίπεδα της συγκέντρωσης του εν λόγω «αερίου του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα αποτελούν ενδείξεις ως προς την πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο οποίος οδεύει προς διπλάσια επίπεδα διοξειδίου συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή (περίπου 278 ppm, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών). Οι δυσοίωνες προβλέψεις πιθανόν να γίνουν πραγματικότητα τη δεκαετία του 2060.

Οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου ήταν περίπου 315 μέρη ανά εκατομμύριο όταν ο σταθμός Μάουνα Λόα ξεκίνησε τις μετρήσεις του. Ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν είχαν καταγραφεί μετρήσεις πάνω από τα 420 ppm (parts per million). Μολονότι το ιστορικό ρεκόρ της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα το προηγούμενο Σάββατο (421,21 ppm) ήταν η μέτρηση του μέσου επιπέδου του διοξειδίου μόνο σε μία μέρα, τα μέσα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών είναι άνω των 417 ppm και τα μέσα ετήσια επίπεδα για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 416 ppm.

Σε σχέση με την περίοδο πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η Γη είναι σήμερα θερμότερη κατά δύο περίπου βαθμούς Κελσίου. Τα επίπεδα διοξειδίου στην εποχή μας είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από πυρήνες πάγου. Σε σχέση με το μεθάνιο –που έχει ακόμα ισχυρότερη δράση ως προς την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη-  το διοξείδιο του άνθρακα είναι περίπου οκτώ φορές περισσότερο στην ατμόσφαιρα της Γης. Γι’ αυτό και η προσοχή των ειδικών εστιάζεται πρωτίστως στις επιπτώσεις που έχει η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ