ROBS4CROPS: Στην ορεινή Ελλάδα τα πειράματα με ρομπότ

γράφει η Ελένη Ριζάκη

Την ενίσχυση της εφαρμογής της ρομποτικής και του αυτοματισμού επιδιώκει το έργο ROBS4CROPS, μια ρομποτική πλατφόρμα παροχής βοήθειας σε απαραίτητες, αλλά δύσκολες αγροτικές δουλειές και προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ πιλοτικές δοκιμές γίνονται σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Ειδικότερα, το έργο πραγματοποιείται μέσα από δύο διαδικασίες, πλήρους και μερικού αυτοματισμού. Στην πρώτη περίπτωση, οι εργασίες γίνονται αυτόνομα από τα ρομπότ. Στη δεύτερη, τα τρακτέρ εξοπλίζονται με ένα μικρό κουτί αυτοματοποίησης. Η Maja Zikic, επικεφαλής Ανάπτυξης σε εταιρεία που συνεργάζεται στο ROBS4CROPS, εξηγεί στην ιστοσελίδα innovationorigins.com ότι «και οι δύο πλατφόρμες θα εφοδιαστούν με διάφορες έξυπνες εφαρμογές για το ξεχορτάριασμα και τον ψεκασμό».

Ρομποτικό ξεχορτάριασμα στην Κοιλάδα του Λίγηρα

Το ρομπότ Ceol στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στους αμπελώνες της Κοιλάδας του Λίγηρα, αντικαθιστά το μηχανικό ξεχορτάριασμα για μείωση μισθολογικού κόστους, ψεκασμών και χρήσης χημικών ανά σεζόν. Διότι ο ετήσιος ψεκασμός στους αμπελώνες επιτραπέζιου σταφυλιού εμπεριέχει προκλήσεις, όπως η μεγάλη ποσότητα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τα υψηλά μισθολογικά κόστη και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οι δοκιμές στην Ελλάδα

Στις πειραματικές μελέτες που γίνονται σε ελληνικά εδάφη αξιοποιούνται το ρομπότ, ένα εξοπλισμένο τρακτέρ και ένας ψεκαστήρας, με τα δύο πρώτα να χρησιμοποιούν τον ίδιο ψεκαστήρα. Έτσι, οι ερευνητές συγκρίνουν τις δύο πλατφόρμες και εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την απόδοση του έργου σε υπό δοκιμή ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Εικόνα από Ισπανία και Ολλανδία

Περιορισμένη χρήση χημικών και μείωση της εργασίας επιδιώκει το ROBS4CORPS στην Καταλονία της Ισπανίας, μέσω αυτόματου ψεκασμού στους οπωρώνες, με τη βοήθεια ενός εξοπλισμένου τρακτέρ με ένα έξυπνο κουτί και έναν ψεκαστήρα. Στην Ολλανδία, το έργο δοκιμάζεται στην αμειψισπορά της πατάτας. Ένα ρομπότ και ένα σκαλιστήρι με κάμερα θα δοκιμαστούν σε διάφορες εργασίες (σπορά, ζιζανιοκτονία, συγκομιδή κ.λπ.).

Λίγα λόγια για το ROBS4CROPS

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος HORIZON και περιλαμβάνει 16 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη: πανεπιστήμια, εταιρείες αγροτικής ρομποτικής και αγρότες. Το εγχείρημα τετραετούς διάρκειας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία.