Ροδάκινα-Νεκταρίνια: Καλή η εικόνα για τα συμπύρηνα

Ατελή γονιμοποίηση των ανθέων στις ροδακινιές από τις κακές καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας αναφέρουν παραγωγοί και ειδικοί του χώρου. Εκτιμούν ότι οι πρώιμες ποικιλίες είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τις όψιμες. Παράλληλα, θέτουν και το ζήτημα των χαλαζοπτώσεων, εξαιτίας των οποίων δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα το προηγούμενο διάστημα.

Όπως μας εξηγεί η Ελένη Τσάγκα, γεωπόνος του συνεταιρισμού Ειρηνούπολης Ημαθίας, υπήρξαν περιοχές όπου η χαλαζόπτωση έκανε μεγάλη ζημιά και η παραγωγή χτυπήθηκε αισθητά. Το θετικό για την ίδια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ροδάκινο και το νεκταρίνι από τις αγορές του εξωτερικού. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τη ζήτηση έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις ποικιλίες που παράγουμε».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, είπε ότι οι παραγωγοί και μέλη του συνεταιρισμού πληρώνονται έναντι με 2 ευρώ το τελάρο των 4 κιλών ως προκαταβολή, για να γίνει η εκκαθάριση μετά το τέλος της εμπορικής περιόδου. «Ανάλογα με την κλάση του ροδάκινου ή του νεκταρινιού που διακινούμε, όπως επίσης και της ποικιλίας, ο παραγωγός θα πάρει και το αντίστοιχο ποσό από την τελική εκκαθάριση». Σύμφωνα με την ίδια, η ποικιλία συμπύρηνων Κατερίνα ξεκινάει να συλλέγεται σε λίγες ημέρες και η μέχρι τώρα εικόνα που δείχνουν τα δέντρα είναι εξαιρετική. Ανησυχητικό παραμένει όμως το ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές και άρα παραμένει ασαφές το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή.

Τύρναβος: Σε αναμονή για τις τιμές από τις βιομηχανίες

Την ίδια σκέψη κάνει και ο Βασίλης Νταβαρούκας, παραγωγός από τον Τύρναβο. Τον προβληματίζει το γεγονός της χαμηλότερης τιμής για το βιομηχανικό βερίκοκο και ροδάκινο από την περσινή τιμή των 48 λεπτών, καθώς για φέτος ακούγονται φήμες για 25 λεπτά τα ροδάκινα και 32 λεπτά τα βερίκοκα. «Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα και δεν ξέρω πώς θα καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας αν δεν αυξηθούν οι τιμές παραγωγού από τις βιομηχανίες», λέει ο ίδιος.