Ροδάκινο: Αποκλιμάκωση τιμών, σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι

Με τους αναμενόμενους ρυθμούς της αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών που συνόδευσαν τις υπερπρώιμες και τις πρώτες πρώιμες ποικιλίες, υποστηριζόμενες και από τη μειωμένη εγχώρια και ευρωπαϊκή παραγωγή, εξελίσσεται η συλλογή ροδάκινου. Όσο η συγκομιδή προχωράει σε ποικιλίες μεγαλόκαρπες και με μεγαλύτερες αποδόσεις, στον μεγαλύτερο όγκο δηλαδή της καλλιέργειας, σχηματοποιούνται αναλόγως της προσφοράς και οι τιμές, με τους εμπόρους να επιχειρούν να φέρουν την αγορά στα μέτρα τους.

Όπως μας είπε ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και εμπορίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμονας», «από το προηγούμενο Σάββατο και μετά έχουμε μικρότερες ροές και μικρότερα φορτία αποστολών.

Οι Ισπανοί κατέβασαν αρκετά τις τιμές, καθώς μέχρι ενός σημείου, όπως κι εμείς, δεν είχαν αρκετά εργατικά χέρια. Όταν λύθηκε αυτό, μπήκαν οι ποικιλίες με τις μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συλλογή των υπερπρώιμων είχαμε 20% μικρότερη εισκόμιση. Οι τιμές αυτές τις μέρες είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 25%-30%». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι η φετινή χρονιά δίνει μια «ανάσα» στους παραγωγούς για το επιτραπέζιο, με τιμές που εξακολουθούν να διατηρούνται υψηλότερες από πέρσι. Όσον αφορά το συμπύρηνο, η συγκομιδή του οποίου ξεκινάει σε λιγότερο από 15 μέρες, τονίζουν ότι για άλλη μια φορά οι καλλιεργητές ετοιμάζονται να μπουν στα χωράφια χωρίς να τους έχει γνωστοποιηθεί η τιμή.

«Είναι το μοναδικό προϊόν που διατηρείται δεκαετίες τώρα ίδια με ένα λεπτό διακύμανση, ενώ τα κόστη για τους παραγωγούς έχουν εκτοξευτεί», λένε χαρακτηριστικά.