Υπαίθρια κηπευτικά: Το ξηροθερμικό περιβάλλον δυσκολεύει τις φυτεύσεις των σταυρανθών

Σταθερές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις
14/08/2024
4' διάβασμα
ypaithria-kipeftika-to-xirothermiko-perivallon-dyskolevei-tis-fytefseis-ton-stavranthon-329274

Στη διαδικασία της φύτευσης των σπορόφυτων του μπρόκολου, του λάχανου και του κουνουπιδιού βρίσκονται οι παραγωγοί της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και το ξερικό περιβάλλον δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα φυτά να προσαρμοστούν στο αρχικό στάδιο και οι απαιτήσεις για άρδευση είναι μεγάλες και σε τακτικότερα διαστήματα.

Οι πρακτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αν σε αυτές συνυπολογιστεί και η έλλειψη εργατών γης, η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Το θετικό στην όλη εξέλιξη είναι το γεγονός της σταθερότητας των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αν και σε σύγκριση με το παρελθόν δείχνουν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι φυτεύσεις των σπορόφυτων έχουν ξεκινήσει και κάθε εβδομάδα φυτεύουμε άλλη καλλιεργητική ενότητα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το χρονικό διάστημα που μπορούμε να παράγουμε», αναφέρει ο Αναστάσιος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΑΡΔΑΣ».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «ΑΡΔΑΣ» αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις συλλογικής δραστηριότητας στον τομέα αυτόν, αφήνοντας το δυναμικό του αποτύπωμα στην περιοχή του Έβρου, όπου δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Τοπαλίδη, πρόεδρο του συνεταιρισμού από την Πλάτη Ορεστιάδας, «οι φυτεύσεις των σπορόφυτων έχουν ξεκινήσει και κάθε εβδομάδα φυτεύουμε άλλη καλλιεργητική ενότητα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το χρονικό διάστημα που μπορούμε να παράγουμε και που, συνήθως, φτάνει προς τα τέλη Δεκεμβρίου».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι η υψηλή ανάγκη σε πότισμα, αλλά και σε τακτά διαστήματα. «Άλλες χρονιές ποτίζουμε κάθε πέντε μέρες, ενώ σήμερα μπορεί να αρδεύσουμε και στη δεύτερη μέρα», σημειώνει.

Αξιολογώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις τεχνικές ποτίσματος, τάσσεται υπέρ της στάγδην άρδευσης, καθώς λόγω της βελτιωμένης κατανομής του νερού έχει καλύτερα αποτελέσματα, όπως υποστηρίζει, σε σύγκριση με την τεχνική βροχή. Ο «ΑΡΔΑΣ» καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα, κυρίως με μπρόκολο, και οι αποδόσεις των χωραφιών κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με την εποχή φύτευσης και συλλογής του προϊόντος.

Μειώνονται τα κουνουπίδια, σταθερά τα λάχανα και τα μπρόκολα στα Ψαχνά

Η άρδευση των χωραφιών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τον Γιάννη Δούγαλη, παραγωγό από τα Ψαχνά Εύβοιας, αλλά και γενικότερα για την περιοχή του. Υπενθυμίζεται ότι τα Ψαχνά απαρτίζουν μία από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής των σταυρανθών εδώ και πολλές δεκαετίες. «Τα χωράφια που βρίσκονται δίπλα από τη θάλασσα, αρχίζουν σιγά-σιγά να αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της αυξημένης αλατότητας, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται κοντά στις παρυφές των βουνών», σημειώνει.

Ο κ. Δούγαλης υποστηρίζει ότι το κουνουπίδι, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη χώρα μας, έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά στην περιοχή του, «όμως, το μπρόκολο και το λάχανο παρουσιάζουν σταθερότητα. Ωστόσο, απαιτείται μία δυναμική εξωστρέφειας, ώστε να έχουμε εναλλακτικές αγορές σε περίπτωση αυξημένης παραγωγής», δηλώνει με έμφαση.

Ο ίδιος διοχετεύει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του στη λαχαναγορά της Αθήνας, εκτιμώντας, όμως, ότι «παρουσιάζει μεγάλη ρευστότητα, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στον προγραμματισμό της παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουμε έξω».

Κλείνοντας, ο ίδιος εστιάζει στο θέμα της έλλειψης εργατών γης, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις καλλιέργειες αυτού του είδους. «Η απουσία σημαντικού αριθμού εργατών γης από τον τόπο μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό των καλλιεργειών μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός σχεδιασμού», καταλήγει.