Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% – «Παγίδα» και για τους αγρότες
Την επίσπευση των διασταυρώσεων και των ελέγχων «διέταξε», σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων» όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων, πιάνει αμέσως «δουλειά» ο αλγόριθμος της εφορίας, ο οποίος αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, αλλά και από τραπεζικούς λογαριασμούς, το Ε9 και το Κτηματολόγιο, ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, δηλώσεις πόθεν έσχες κ.λπ.
Εκείνοι που κινδυνεύουν να βγουν σε έλεγχο είναι όσοι δηλώνουν δαπάνες με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής στους κωδικούς 049 – 050 κοντά στο ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, να μην τους μένουν χρήματα για οποιαδήποτε άλλη αγορά ή δαπάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι που κινδυνεύουν να βγουν σε έλεγχο είναι όσοι δηλώνουν δαπάνες με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής στους κωδικούς 049 – 050 κοντά στο ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, να μην τους μένουν χρήματα για οποιαδήποτε άλλη αγορά ή δαπάνη. Επίσης, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν και όσοι εμφανίζουν στους εν λόγω κωδικούς μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που δηλώνουν με εκείνα που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες και τα παρέχει ως πληροφορία κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όσοι εμφανίζουν εισοδήματα από ενοίκια πρέπει σε ετήσια βάση να πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ποσού ίσου με ποσοστό 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός του (όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο). Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που λείπουν.
Με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων πιάνει αμέσως «δουλειά»
ο αλγόριθμος της εφορίας, ο οποίος αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις
Αμετάβλητο φέτος το αφορολόγητο
Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθεί να προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ενώ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες η φορολόγηση συνεχίζει να γίνεται βάσει της κλίμακας των συνταξιούχων και των μισθωτών.
Σημειωτέον εδώ ότι η αύξηση του έμμεσου αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων –μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2024 και από το οποίο ήδη επωφελούνται οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί μέσω της μειωμένης παρακράτησης φόρου από τις μηνιαίες τους αποδοχές– θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στην τσέπη των αγροτών το 2025, οπότε και θα υποβληθούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς. Έτσι, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για έναν κατ’ επάγγελμα αγρότη παραμένει και φέτος στα:
✱ 8.636 ευρώ, δίχως εξαρτώμενα τέκνα.
✱ 9.000 ευρώ, αν έχει ένα εξαρτώμενο τέκνο.
✱ 10.000 ευρώ, αν έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα.
✱ 11.000 ευρώ, αν έχει τρία εξαρτώμενα τέκνα.
✱ 12.000 ευρώ, αν έχει τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
✱ 13.000 ευρώ, αν έχει πέντε εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.
Για να τύχουν του αφορολόγητου, οι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι ή να έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Τόσο η ανανέωση όσο και η εγγραφή γίνονται πλέον ηλεκτρονικά στο https://maae.minagric.gr/maae/.