Ροδόπη: Ποδαρικό «με το δεξί» για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τον Διαγωνισμό Παραδοσιακού Γλυκού στον Ίασμο

Ξεκίνημα για έναν γευστικό θεσμό, που αναδεικνύει το πλούσιο γαστρονομικό υπόβαθρο της περιοχής
14/10/2025
3' διάβασμα
rodopi-podariko-me-to-dexi-gia-to-festival-gastronomias-kai-ton-diagonismo-paradosiakou-glykou-ston-iasmo-364438

Με άχνη και κανέλα, με αγάπη και μεράκι, με πρόγραμμα και έμπνευση οι διοργανωτές του 1ου Διαγωνισμού Παραδοσιακού Γλυκού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου στον Ίασμο Ροδόπης, στο πλαίσιο του ευρύτερου 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, γλύκαναν την Κυριακή και δημιούργησαν αναμνήσεις όμορφες και γευστικές. Ο δήμος διοργάνωσε με επιτυχία ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και παραδόσεων, που ακολούθησαν επισκέπτες από τη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Ο δήμαρχος Ιάσμου, Ιμάμ Τζάνερ, καλωσόρισε τους επισκέπτες στον διαγωνισμό, ο οποίος εντάχθηκε στο νεοσύστατο τοπικό φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη καθ’ όλη τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν τη διοργάνωση, επαγγελματίες, αλλά και μέλη συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του δήμου και κέρασαν χειροποίητα εδέσματα το κοινό, καθώς και τα καφεκοπτεία που προσέφεραν καφέ, που επίσης σερβιρίστηκε στους επισκέπτες.

Ο δήμαρχος τόνισε τη σπουδαιότητα του εορτασμού των 106 χρόνων από την απελευθέρωση του Ιάσμου για δεύτερη χρονιά, μετά τη θεσμοθέτησή της με προεδρικό διάταγμα. Το φεστιβάλ και ο διαγωνισμός εντάχθηκαν στον εορτασμό των Ελευθερίων. Τέλος, ανέφερε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της περιοχής μέσα από την παραδοσιακή γαστρονομία της και στη συγκεκριμένη περίπτωση των γλυκών.

Τη διοργάνωση στήριξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Μανόλη Ταπατζά, ο οποίος υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής, αναδεικνύοντας και τον σπουδαίο ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων.

Στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας συνεργάστηκαν και συνέδραμαν σύλλογοι, σεφ, μαθητές σχολών μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής και ζαχαροπλάστες, συνθέτοντας μια μεγάλη γιορτή, που έδωσε εξαιρετικά δείγματα της κουζίνας της περιφέρειας και όχι μόνο, καθώς και της ιασμιώτικης φιλοξενίας. Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο σεφ Αναστάσιος Αρουτσίδης, που είχε την πρωτοβουλία για τον 1ο Διαγωνισμό Παραδοσιακού Γλυκού, με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη συμβολή στην πολιτιστική και γαστρονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, τονίζοντας το πολύ υψηλό επίπεδο των γλυκών.

Βραβεύσεις

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, εντυπωσιάστηκε από τις γεύσεις και το στήσιμο των 72 γλυκών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ο οποίος περιελάμβανε ένα πρώτο στάδιο επιλογής 12 γλυκών πριν από την τελική επιλογή. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο εκμέκ κανταΐφι (έπαθλο 1.000 ευρώ), το δεύτερο στον μπακλαβά (έπαθλο 500 ευρώ) και το τρίτο στο μεντόκ με μαρμελάδα σμέουρου (έπαθλο 300 ευρώ). Την υποδοχή του κοινού ανέλαβε ο Θύμιος Γκογκίδης, τραγουδιστής και μουσικός με ξεχωριστή αγάπη για την ελληνική παράδοση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: