Ροδόπη: Συνεχίζεται η προσπάθεια της συλλογής στις βαμβακοφυτείες – 26.000 στρ. λιγότερα φέτος

Ένας ήχος συντροφεύει τα “περάσματα” αγροτών και διερχομένων στον κάμπο της Ροδόπης. Ακούγεται δυνατότερος τη νύχτα και ατονεί “καλυπτόμενος” και από άλλους θορύβους τη μέρα.

“Άσπρισαν” οι βαμβακοφυτείες της Ροδόπης και η κίνηση των βαμβακο-συλλεκτικών μηχανών δεν σταματά. Τεράστιες «ακρίδες», φτιαγμένες με σίδερο, κάποιες μεγαλύτερες σε ηλικία, από τις πρώτες που αγοράστηκαν στην περιοχή και κάποιες νεότερες, πιο ικανές πια σε συλλογή και ταχύτητα, διασχίζουν τα χωράφια πηγαίνοντας πάνω κάτω, μένοντας “πιστές” στη σειρά τους.

Είκοσι έξι χιλιάδες (26.000) λιγότερα στρέμματα με βαμβάκι καλλιεργήθηκαν φέτος στη Ροδόπη. Τα σιτηρά «κέρδισαν» επιπλέον παραγωγούς και στρέμματα, παίρνοντας το δικό τους μερίδιο στην αγροτική «πίτα» . Έτσι, στον άσπρο «χρυσό» της Θράκης σημειώθηκε μια αισθητή πτώση σε ό,τι αφορά στις στρεμματικές εκτάσεις, Από τα τριακόσιες επτά χιλιάδες (307.000) στρέμματα πέρσι, φέτος καλλιεργήθηκαν διακόσιες ογδόντα μια χιλιάδες στρέμματα (281.000) με την χρονιά να χαρακτηρίζεται καλή από άποψη αποφυγής ασθενειών.

«Είναι μια καλή χρονιά, δεν είχαμε προσβολές» δηλώνει στο www.ertnews.gr η Αικατερίνη Χατζοπούλου, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και σημειώνει ότι η προσπάθεια των αγροτών ήταν απαλλαγμένη από την εμφάνιση προσβολών κι ασθενειών, που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια, φυτείες και παραγωγούς, κυρίως με την εμφάνιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι νωρίς να υπολογιστούν καθώς η διαδικασία της συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μη ποτιστικές εκτάσεις, οι φυτρωμένες με σύσπορο βαμβάκι, παραδόθηκαν στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Το αυξημένο κόστος καλλιέργειας (λόγω των υψηλών τιμών των αγροεφοδίων και των καυσίμων) και το υψηλό κόστος συγκομιδής (ακριβό το μάζεμα με τη βαμβακο-συλλεκτική μηχανή, που γίνεται ακριβότερο φέτος λόγω πάλι των καυσίμων και ασύμφορο οικονομικά το μάζεμα με εργατικά χέρια, δυσεύρετα τα τελευταία στην περιοχή).

Η προσπάθεια της συλλογή συνεχίζεται με τις βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές να μην σταματούν λεπτό τη συλλογή θέλοντας να αξιοποιήσουν τον καλό καιρό (ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες ) που είναι σύμμαχος των βαμβακοφυτειών. Έτσι, με το φόβο των βροχοπτώσεων συλλέγουν βαμβάκι νύχτα μέρα.

Αξίζει να σημειώθει ότι φέτος στη Ροδόπη σημειώθηκε επίσης μια μικρή στροφή και προς την καλλιέργεια ηλίανθου και αραβόσιτου, πλην των σιτηρών. Με το βαμβάκι, όμως, να εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο παραγώγιμο προϊόν της περιοχής και να ακολουθεί ο καπνός ανατολικού τύπου μπασμά. Και τα δύο 100% εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα.

Πηγή: ertnews.gr