Το ρομπότ που θα φέρει περισσότερους παραγωγούς στη βιολογική καλλιέργεια

Περισσότερους παραγωγούς στη βιολογική καλλιέργεια στοχεύει να προσελκύσει η δημιουργία ενός ρομποτικού συστήματος, που έχει ως σκοπό να μειώσει το κόστος παραγωγής και να κάνει ευκολότερη την καθημερινή τους εργασία.

Το ρομπότ κατασκευάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου GALIRUMI με εταίρους από όλη την Ευρώπη, με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και τον Έλληνα επιστήμονα Λάζαρο Ναλπαντίδη να συμμετέχουν σε αυτό. «Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο αποσκοπεί στο να αναπτύξει ένα ρομπότ που θα μπορεί αυτόνομα να εντοπίζει και να απομακρύνει ζιζάνια σε αγρούς χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Αυτό θα εξασφαλίσει αγρούς χωρίς ζιζάνια για την ελεύθερη εκτροφή αγελάδων και την παραγωγή ανώτερης ποιότητας βιολογικού γάλακτος. Για να το κάνει αυτό, το ρομποτικό σύστημα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως όραση υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό των ζιζανίων, καθώς και το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GALILEO για τον επακριβή προσδιορισμό της θέσης των φυτών και του ρομπότ.

Το ρομπότ θα είναι, επίσης, εξοπλισμένο με μηχανισμούς εξόντωσης των ζιζανίων που θα εντοπίζονται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα μέσω εφαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος ή χρήσης δέσμης λέιζερ», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Ναλπαντίδης, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας. Ρόλος του πανεπιστήμιου, όπως αναφέρει, είναι να αναπτύξουν το σύστημα όρασης και τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό των ζιζανίων στους αγρούς. Η επιστημονική εργασία εκτελείται από τη Ronja Guldenring, υποψήφια διδάκτορα, υπό την επιστημονική επίβλεψη του κ. Ναλπαντίδη.

Οφέλη για τους βιοκαλλιεργητές

Τα οφέλη για τους βιοκαλλιεργητές, όπως τονίζει ο ίδιος, θα είναι σημαντικά. «Θα μπορούν να συνεχίσουν τη βιολογική τους παραγωγή με μικρότερο κόστος, καθώς το ρομπότ αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρωνακτική εργασία για την απομάκρυνση των ζιζανίων και το κόστος που αυτή συνεπάγεται. Επιπλέον, αναμένουμε η τεχνολογία αυτή και το μικρότερο κόστος της βιολογικής παραγωγής να προσελκύσει περισσότερους καλλιεργητές στη βιολογική καλλιέργεια, καθώς αυτό θα είναι πιο οικονομικά συμφέρον».

Η χρήση ρομπότ τα προσεχή χρόνια

Με τη ρομποτική τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο ικανή για αυτόνομη δράση και το κόστος της να μειώνεται συνεχώς, όπως αναφέρει ο κ. Ναλπαντίδης, «αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τα προσεχή χρόνια στον αγροτικό τομέα. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους τα ρομπότ θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον αγροτικό τομέα για την αυτοματοποίηση διεργασιών, οι οποίες μέχρι στιγμής εκτελούνται αποκλειστικά ή, στον μεγαλύτερό τους βαθμό, χειρωνακτικά».

Αυτήν τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου ρομπότ που θα ενσωματώνει όλες τις απαιτούμενες τεχνολογίες και θα επιτελεί με επιτυχία τον στόχο του, με το έργο να έχει ως σκοπό «να αποδείξει ότι ένα τέτοιο ρομπότ είναι δυνατόν να αναπτυχθεί και ότι το κόστος του θα είναι λογικό», καταλήγει ο κ. Ναλπαντίδης.