Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες προμήθειες σιτηρών για το ψωμί, λέει ο πρωθυπουργός Μισούστιν

Η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προμήθειες σιτηρών στις εγχώριες αρτοβιομηχανίες σε σχέση με τις εξαγωγές, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας, ενόψει των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού και η στρατιωτική σύγκρουση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τον εφοδιασμό των εξαγωγών με βρώσιμα έλαια και λιπάσματα, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αντικατοπτρίζοντας την κρίση στις αγορές ενέργειας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά τροφίμων και παρακολουθούμε στενά τις τιμές που αφορούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού» δήλωσε ο Μισούστιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

«Το ρωσικό σιτάρι έχει καλή ζήτηση στο εξωτερικό και η τιμή του ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, πρωτίστως στην εγχώρια αρτοβιομηχανία».

Ο Μισούστιν δεν ανέφερε πότε η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σίτου- ένα βήμα το οποίο θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση παγκοσμίως και θα εκτοξεύσει τις τιμές αγοράς ακόμη πιο ψηλά- αλλά πρόσθεσε ότι η σπορά που μόλις άρχισε την άνοιξη θα πρέπει να συνεχισθεί «χωρίς διακοπή».

Η κυβέρνηση θα χορηγήσει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων βραχυπρόθεσμα δάνεια με προνομιακά επιτόκια, αξίας άνω των 160 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ώστε να έχουν «όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχή σπορά εν μέσω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές».

Ο Μισούστιν, αναφερόμενος σε άλλα μέτρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο στα ελαφρά οχήματα, θα επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες να μην αποκαλύπτουν τα εταιρικά τους έγγραφα και θα καταργήσει τον φόρο εισοδήματος στις καταθέσεις. Θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τους ξένους στόλους τους και θα προβεί σε αντίποινα κατά των χωρών που απαγορεύουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους.

«Η αναταραχή που συνδέεται με τις κυρώσεις θα τελειώσει αργά ή γρήγορα» δήλωσε ο Μισούστιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ