Ρωσική εισβολή: Τα παράπλευρα οφέλη για τους αγρότες των ΗΠΑ

Τα καλά νέα για τον παραγωγό Benjamin Rice από το Ιλινόις είναι ότι η τιμή για το καλαμπόκι και τη σόγια που καλλιεργεί στην εκμετάλλευσή του είναι αυξημένη φέτος. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους συναδέλφους του, σε μια εποχή αβεβαιότητας και αναταραχών για τους αγρότες όλου του κόσμου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Φέτος, σε σύγκριση με μια διετία πριν, βρισκόμαστε σε ένα φάσμα υψηλότερων τιμών», δηλώνει ο ίδιος στον ανταποκριτή Kane Farabaugh του Voice of America, σε ένα από τα διαλείμματά του από τις εργασίες συγκομιδής στο χωράφι. Ωστόσο, οι δυναμικές της αγοράς, που προς το παρόν λειτουργούν προς όφελος των Αμερικανών αγροτών θα συνεχίσουν να τους ωφελούν μόνο εφόσον καταφέρνουν να βρίσκουν αγοραστές για τη σοδειά τους την κατάλληλη στιγμή. «Βλέπουμε κάθε μέρα διακυμάνσεις των τιµών που φτάνουν εύκολα τα 10, ίσως 15 σεντς στο καλαμπόκι και τα 30 έως 70 σεντς στα φασόλια. Έτσι, αν κάποιος μπορεί να πουλήσει σήμερα 70 σεντς υψηλότερα από εκεί που θα διαμορφωθεί η τιμή αύριο, δεν μιλάμε πλέον για μικρές διακυμάνσεις», επισημαίνει ο Rice.

Στις ανωτέρω μεταπτώσεις των τιμών συντελούν ορισμένοι παράγοντες που οι αγρότες του Ιλινόις δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως ο καιρός και οι συνθήκες της ξηρασίας που μειώνουν τη στάθμη του νερού στον ποταμό Μισισιπή, γεγονός που εμποδίζει τις φορτηγίδες που μεταφέρουν γεωργικά προϊόντα να διασχίζουν εύκολα τη σημαντική πλωτή οδό που οδηγεί στα διεθνή λιμάνια.