Οι διάδρομοι αλληλεγγύης, η αναστολή των τελωνειακών δασμών και η κατάργηση της απαίτησης υγειονομικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών διευκόλυναν τη διείσδυση των σιτηρών της Ουκρανίας στις αγορές των γειτονικών της χωρών σε χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, πολλοί Ρουμάνοι αγρότες έχουν δει τα προϊόντα τους να ξεμένουν στις αποθήκες για πάνω από έναν χρόνο, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των ουκρανικών σιτηρών. Αυτό τους οδηγεί πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η Ρουμανία έχει εισαγάγει έναν πρωτοφανή όγκο: Το 13,9% των ουκρανικών σιτηρών, αξίας 1,24 δισ. δολαρίων, και μάλιστα πολύ πιο πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως. Ακόμα χειρότερα, η διοχέτευση των σιτηρών στην εξωτερική αγορά τρίτων χωρών –που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη– είναι επίσης σχεδόν αδύνατη προς το παρόν.

«Με αυτόν τον ρυθμό, οι ρουμανικές αγροτικές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Είναι ήδη πολύ δύσκολο για πολλούς, έχουν συσσωρευθεί τεράστια χρέη. Εάν δεν παραταθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, γιατί όλο το βάρος θα μεταφερθεί στη Ρουμανία, σιδηροδρομικώς ή χερσαία», δήλωσε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στην αγορά σιτηρών και σύμβουλος του Ρουμάνου υπουργού Γεωργίας, Petr Daea.

Σύμφωνα με τον Gheorghe, η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί την κατασκευή ενός ιδιωτικού ρουμανικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Κωνστάντας, όπου οι εθνικοί παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν στην εγχώρια αγορά και το πλεόνασμα να στέλνεται στην εξωτερική αγορά. «Εάν δεν βρεθούν λύσεις, η Ρουμανία θα γίνει μια απλή χώρα διαμετακόμισης και μια αγορά για τα ουκρανικά σιτηρά», δήλωσε ο Gheorghe στη EURACTIV.

Στην Πολωνία, οι αγρότες μπλόκαραν την κυκλοφορία των φορτηγών σε πολλά συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, η Ρουμανία και άλλες πέντε χώρες της περιοχής κάλεσαν την ΕΕ να λάβει μέτρα για τη μείωση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι αυξημένες ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών.