Με υψηλές προσδοκίες στα αλώνια για το ρύζι

Η διεθνής αγορά βάζει πλάτη για το ελληνικό ρύζι
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οπροβληματισμός για τις μειωμένες αποδόσεις, 15%-20% με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (περισσότερο στο μακρύσπερμο Indica, λιγότερο στο μεσόσπερμο Japonica), αλλά και η προσδοκία των καλλιεργητών για εκκίνηση της φετινής εμπορικής σεζόν από υψηλότερη βάση τιμής σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή κοντά στα 30 λεπτά, συνυπάρχουν στο κάδρο του αλωνισμού του ρυζιού, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες.

Αν και οι μεταποιητές, εν μέσω της αλωνιστικής περιόδου, επισήμως κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι συνθήκες που διαμορφώνονται, τόσο σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής όσο και στο διεθνές πεδίο, φαίνεται, όπως υπογραμμίζουν οι συνεταιριστές, να δημιουργούν προϋποθέσεις στήριξης της τιμής του προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες πράξεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του αλωνισμού στα τέλη Οκτωβρίου από τους συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες θα καθορίσουν τη φετινή έναρξη της εμπορικής σεζόν.

Κομβική, όπως συμφωνούν όλες οι πλευρές, θα είναι η εμπορική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αγοράζει περισσότερο από το 60% της εγχώριας παραγωγής μεσόσπερμων ποικιλιών, οι εκτάσεις των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι κατέγραψαν φέτος σημαντική αύξηση μετά τις καλές τιμές που απέδωσε η περυσινή ζήτηση.

Τον προβληματισμό που εύλογα εγείρουν οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία της γειτονικής χώρας φαίνεται να αποδυναμώνουν ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Όπως σχολιάζει σχετικά, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής, «μπορεί από τη μια πλευρά, να έκλεισε η πόρτα των ΗΠΑ απ’ όπου, επίσης, τροφοδοτούνταν με ρύζι η τουρκική αγορά –περί τους 200.00 τόνους ετησίως–, από την άλλη όμως η Αίγυπτος, έτερος προμηθευτής της Τουρκίας, από εξαγωγέας μετατρέπεται σε εισαγωγέα μετά τον δραστικό περιορισμό της καλλιέργειας λόγω των μειωμένων αποθεμάτων νερού στον Νείλο. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από τα 80 εκατ. του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, υπάρχουν και άλλοι τόσοι καταναλωτές στην αγορά της Μέσης Ανατολής, η οποία τροφοδοτείται μέσω της Τουρκίας».

Έτοιμάζονται για το πρέσινγκ των εμπόρων οι συνεταιρισμοί

Με αυτά τα δεδομένα μπροστά, οι εξ ανατολών έμποροι «δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν τις αγορές, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις τιμές», εκτιμά ο κ. Κουιμτζής, σημειώνοντας όμως ότι, «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για την Τουρκία εμπορικά, ποιοτικό ρύζι θα βρει μόνο εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, ο οποίος επιπλέον προσθέτει πως και τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά είναι θετικά. «Το αμερικανικό Calrose, αντίστοιχο των δικών μας Japonica (Luna, Ronaldo), ξεκίνησε ήδη στα 900 δολάρια αποφλοιωμένο», επισημαίνει, λέγοντας πως «εμείς λέμε ότι η τιμή θα ξεκινήσει πάνω από τα 30 λεπτά στο Ronaldo, αλλά και τα Indica θα ξεκινήσουν κοντά στα 30 λεπτά, δεδομένου ότι είναι αρκετά μειωμένες οι ποσότητες φέτος».

-Διαφήμιση-