Ρύζι: Στα σιλό βρίσκεται ήδη το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής

-Διαφήμιση-

Με τον αλωνισμό να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της ορυζοκαλλιέργειας, οι παραγωγοί μιλούν φέτος για μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από καλές αποδόσεις στα αλώνια και για ακόμα καλύτερες ποιότητες, οι οποίες κρίνονται από τις αποδόσεις στον μύλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Αχιλλέα Καμπούρη, «έχει απομείνει ένα ποσοστό της τάξης του 20% ασυγκόμιστο. Η παραγωγή στα αλώνια διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 900 κιλά το στρέμμα, περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ πολύ καλύτερες από πέρσι είναι οι αποδόσεις στον μύλο». Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από την αγορά, καθώς, ήδη, όπως μας είπε ο κ. Καμπούρης, «έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από Βούλγαρους εμπόρους, οι οποίοι παραδοσιακά είναι από τους πρώτους εμπόρους του εξωτερικού που βολιδοσκοπούν την αγορά, αν και σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς να μιλήσουμε για αγοραπωλησίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο παραγωγός από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, Βεργής Τσελέπης, μιλώντας στην «ΥΧ», έκανε λόγο για βελτιωμένες αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 150-200 κιλά το στρέμμα. «Κατά μέσο όρο, στα 1.110 στρέμματα που έχω αλωνίσει μέχρι τώρα η παραγωγή διαμορφώνεται στα 900-950 κιλά το στρέμμα, ενώ σαφώς καλύτερες από πέρσι είναι οι αποδόσεις στον μύλο, καθώς οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιρού φέτος ήταν φιλικές προς την καλλιέργεια του ρυζιού και συνέβαλαν στο να πάρει η καλλιέργεια υψηλή ποιότητα».

Ας σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μεμονωμένοι παραγωγοί που έχουν ανάγκη για άμεση ρευστότητα και πούλησαν από τα αλώνια έκαναν πράξεις σε μικρή κλίμακα με Japonica προς 27-28 λεπτά το κιλό. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για συντονισμένες πράξεις σε μεγαλύτερη κλίμακα τουλάχιστον στα 30 λεπτά το κιλό», σχολιάζουν οι γνώστες της αγοράς.

[…] φέτος μπορούμε να μιλάμε για αύξηση κατά 20% των στρεμματικών αποδόσεων, που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 800 κιλά το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις στον μύλο είναι πάνω από 60%

Στα 35 λεπτά οι πρώτες αγοραπωλησίες Καρολίνας

Στις Σέρρες, όπου κυριαρχεί η Καρολίνα, ο αλωνισμός ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. «Η ποιότητα είναι εξαιρετική, καθώς ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες της καλλιεργητικής περιόδου. Ταυτόχρονα, και όσον αφορά τις ποσότητες, φέτος μπορούμε να μιλάμε για αύξηση κατά 20% των στρεμματικών αποδόσεων, που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 800 κιλά το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις στον μύλο είναι πάνω από 60%», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σερρών, Χρήστος Φούρναρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες πράξεις για την Καρολίνα πραγματοποιήθηκαν ήδη με 35 λεπτά, όσο και πέρσι, όταν η χρονιά κατέληξε με συμβόλαια ακόμα και πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.

-Διαφήμιση-