Σαββίνα Στρούμπα: Σπέρνει ρεβίθι και φυτρώνουν όνειρα

Δημιούργησε την οικοτεχνία παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ILIONE

Χρησιμοποιώντας τη λογική, αγαπώντας το περιβάλλον και τιμώντας το επάγγελμα των προγόνων της, δημιουργεί ίχνη φτιαγμένα από ρεβίθι που φυτρώνει σε έδαφος οικείο. Από τις τρεις αδερφές που κατάγονται από το Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης, η Σαββίνα στηρίζει συνειδητά το όνειρό της να είναι σύγχρονη αγρότισσα με τη δική της οικοτεχνία, που έχει το όνομα ILIONE.

Η Σαββίνα Στρούμπα ανήκει στην τρίτη γενιά αγροτικής οικογένειας και σπούδασε Τεχνολογία Γεωπονίας στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης. Παίρνοντας το πτυχίο της, είχε μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θέλει, τι ξέρει και τι μπορεί να κάνει και αυτό ήταν το να ασχοληθεί με τα χωράφια της οικογένειας.

«Ξεκινήσαμε την οικοτεχνία πριν από έναν χρόνο, όταν εντάχθηκα στο πρόγραμμα Αγροανέλιξη Οικοτεχνία του Οργανισμού ‘‘Νέα Γεωργία Νέα Γενιά’’, που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με επέλεξαν ανάμεσα στους 15 καλύτερους από όλη την Ελλάδα για τις καλύτερες καινοτόμες ιδέες. Το πρόγραμμα με βοήθησε στην έκδοση άδειας, στη συμβουλευτική, στο mentoring και στις ετικέτες».

Παρόλο που το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η Σαββίνα νιώθει ότι συνεχίζεται η παροχή στήριξης στον τομέα της τεχνογνωσίας. Στο πλευρό της στέκεται η αδελφή της, Νικολέττα, η οποία σπούδασε στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ανέλαβε το μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οικοτεχνίας.

Γη και πρόγονοι

Οι παππούδες τους καλλιεργούσαν βαμβάκι, σιτάρι, μέντα και ζαχαρότευτλα και ο πατέρας τους συνέχισε με βαμβάκι και σιτηρά. Η Σαββίνα έψαχνε κάτι νέο, αλλά συνάμα… παλιό και η λύση ήρθε από τα ξένα. Η Νικολέττα ζει στη Γερμανία και διαπίστωσε ότι στο εξωτερικό καταναλώνουν το ρεβίθι σε διάφορες μορφές και σε ποικίλες συνταγές.

«Η Νικολέττα έδωσε το έναυσμα και ξεκίνησα την έρευνα. Είδα ότι το ρεβίθι ευδοκιμεί στην περιοχή μας, καθώς το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλα, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω την καλλιέργειά του». Σε καλλιεργητικό επίπεδο, έχει τη βοήθεια του πατέρα της, οι σπουδές της είναι πολύτιμες, αλλά έχει και την υποστήριξη έμπειρων γεωπόνων και δέχεται τις συμβουλές τους. «Στόχος είναι η βελτίωση της παραγωγής και αυτό προκύπτει μέσα από τον διάλογο», επισημαίνει.

Το ρεβίθι που καλλιεργεί είναι η ποικιλία Γαύδος, μεσαίου μεγέθους. «Είναι ένα πολύ γευστικό ρεβίθι. Παίζει ρόλο φυσικά ο τρόπος καλλιέργειας και το χώμα που ευνοούν τη βραστικότητα και τη γεύση του». Η ίδια είναι ικανοποιημένη από τις αποδόσεις, παρά τα προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη θερινή περίοδο.

Τα προϊόντα της οικοτεχνίας ILIONE αποτελούν το αλεύρι ρεβιθιού, αλεσμένο σε παραδοσιακό πετρόμυλο, και τα μέτρια ρεβίθια. Η άλεση γίνεται με αργό ρυθμό και χαμηλές θερμοκρασίες, που επιτρέπουν στο αλεύρι να αναδείξει τα ιδιαίτερα αρώματα του καρπού και να κρατήσει αναλλοίωτα τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά. Τα καινοτόμα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

Σχέδια επί… φέτας

Η Σαββίνα πατάει τα πόδια της σταθερά στη γη των προγόνων, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να απελευθερώνει τα όνειρά της και να σχεδιάζει νέα προϊόντα. Ετοιμάζει ένα άλειμμα από ρεβίθι που θα είναι έτοιμο το επόμενο δίμηνο για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Το μόνο που αποκαλύπτει είναι ότι θα έχει και σοκολατένια γεύση.

Σε μια εποχή που η μαγειρική παραμένει στη μόδα, επιλέγει να προτείνει συνταγές για μικρούς και μεγάλους, ώστε να καθοδηγήσει όσους αναρωτιούνται τι μπορούν να παρασκευάσουν με αλεύρι ρεβιθιού: Soft Cookies με ρεβιθάλευρο ILIONE και smarties, μαστιχωτά brownies με ρεβιθάλευρο ILIONE, muffins ομελέτας με ρεβιθάλευρο και λαχανικά (Vegan).

«Κάποιοι που δεν αγαπούν τα όσπρια μπορούν να τα καταναλώσουν σε διαφορετική μορφή, επωφελούμενοι από τα θρεπτικά συστατικά του ρεβιθιού. Όταν ξεκίνησα τη δημιουργία οικοτεχνίας, αναζήτησα εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης του ρεβιθιού, κυρίως από τα παιδιά, γι’ αυτό παρασκεύασα το άλειμμα. Οι συνταγές που δημιούργησα έχουν απίθανη γεύση». Πειραματίστηκε πάνω σε γνωστές συνταγές, επιλέγοντας πρώτες ύλες και διαμορφώνοντας την ιδανική για την ίδια γεύση. Έτσι, η Σαββίνα πέτυχε τον στόχο της, από το χωράφι… στον φούρνο, βάζοντας την πινελιά των δικών της συνταγών.

Η Σαββίνα είναι ένα πολύ νέο κορίτσι που ταυτόχρονα διατηρεί την κοινωνική της ζωή. Οι φίλοι της στηρίζουν τις επιλογές της, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν τολμηρές, καθώς συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και την προώθηση των προϊόντων, σκέλος στο οποίο έχει και τη συνδρομή της Νικολέττας.

Στις οικογενειακές καλλιέργειες περιλαμβάνεται και η ελιά Μάκρης. Μάλιστα, η ίδια δεν αποκλείει να προστεθούν κι άλλες, με την προοπτική το παραγόμενο προϊόν να μεταποιείται στην οικοτεχνία. Όσο για την ονομασία ILIONE, αναφέρει ότι «η Ιλιόνη ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, και της Εκάβης και σύζυγος του βασιλιά της Θράκης, Πολυμήστορα, άρα συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο».

Το όνειρό της είναι τα προϊόντα ILIONE να ξεπεράσουν τον γενέθλιο τόπο τους και να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα.