Το σαλιγκάρι απειλεί και φέτος την αγκινάρα

Πορεία μετ’ εμποδίων στον κάμπο των Ιρίων

Πορεία μετ’ εμποδίων ακολουθεί και φέτος η αγκινάρα στην περιοχή των Ιρίων. Η φετινή περίοδος θα συνοδευτεί με μία μείωση της παραγωγής, αφού όπως τόνισε ο παραγωγός Κώστας Κακουριώτης «φέτος υπάρχει πρόβλημα με το σαλιγκάρι που κάνει ζημιά τόσο στον καρπό όσο και στο φυτό. Έχει εμφανιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και δημιουργεί ζημιά στην παραγωγή, αφού χαλάει την εξωτερική εμφάνιση. Όπως εξελίσσεται θα γίνει μια ασύμφορη καλλιέργεια. Ήδη, ο κόσμος στρέφεται σε άλλα είδη καλλιέργειας».

Η απόδοση της αγκινάρας ανά στρέμμα στην περιοχή των Ιρίων είναι από 10 έως 30 δέματα με το κάθε δέμα να περιλαμβάνει 20 κεφάλια. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος είναι στα 75 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά κυμάνθηκε από 85 λεπτά έως 1 ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Κακουριώτης «στο τέλος της χρονιάς μένουν αδιάθετες αγκινάρες, ενώ θα μπορούσαν να τις πάρουν εταιρείες αντί να φέρνουν από την Αίγυπτο».

Βιολογική αγκινάρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ίρια, εκτός από τη συμβατική, καλλιεργείται και βιολογική αγκινάρα.

Ένας από τους παλαιότερους καλλιεργητές, ο Βασίλης Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «η βιολογική αγκινάρα αντέχει στον ανταγωνισμό. Το πρόβλημα το έχει η συμβατική, αφού γίνεται εισαγωγή από άλλες χώρες. Ενώ όσες έχω, εγώ θα τις πουλήσω». Και συμπληρώνει: «Η τιμή της κρατιέται σε καλά επίπεδα, αφού ξεκινά από 1 ευρώ και στο τέλος πέφτει στα 50 λεπτά. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πλέον οι περισσότερες οικογένειες δεν θέλουν να καθαρίζουν αγκινάρα. Εγώ, από την πλευρά μου, πηγαίνω στη λαϊκή με καθαρισμένη αγκινάρα, ώστε να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις των καταναλωτών».