Σανοδοτικά: Κόβουν πρόωρα γιατί δεν έχουν να ταΐσουν

Σε αδιέξοδο οδηγεί τους κτηνοτρόφους η εκτίναξη του κόστους των ζωοτροφών

Σε αναμονή για τις πρώτες κοπές των σανοδοτικών φυτών βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων τους, έτσι όπως αυτές προέκυψαν το τελευταίο διάστημα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου οψίμισαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι κοπές να μετατεθούν για 10 με 20 μέρες πίσω. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι και η ανομβρία, καθώς με την απουσία των βροχοπτώσεων δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στα φυτά.

Η έλλειψη ζωοτροφών, αλλά και η εκτίναξη του κόστους τους, οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς στο να κόψουν τριφύλλια νωρίτερα από το προκαθορισμένο, καθώς δεν είχαν τροφή να δώσουν στο κοπάδι τους.

«Τριφύλλια τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο στάδιο ανάπτυξης έχουν ήδη κοπεί για χρήση από τις ίδιες τις κτηνοτροφικές μονάδες και λιγότερο για πώληση. Αυτό εκτινάσσει τη ζήτηση για τροφή από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα για ενσιρώματα και σανό», τονίζει ο Γιάννης Ανεστόπουλος, παραγωγός από τα Καμένα Βούρλα.

«Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να περιορίσουμε το κόστος των ζωοτροφών, καλύπτοντας τις ανάγκες των ζώων μας με κοπές μηδικής. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουμε και τα χωράφια μας από τα ετήσια ζιζάνια», προσθέτει. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι τιμές του σανού κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 17 έως 23 λεπτά.

Αναφερόμενος και στα υπόλοιπα σανοδοτικά φυτά, όπως ο βίκος και η βρώμη, ο κ. Ανεστόπουλος είπε ότι «είναι ακόμη νωρίς, οι πρώτες κοπές θα γίνουν αρχές με μέσα Μαΐου. Η συλλογή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως από τις βροχοπτώσεις που ελπίζουμε να έχουμε. Μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών αυτών είναι ξερικές, θέλουν σημαντικές ποσότητες νερού και εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό».

Μείζον πρόβλημα οι τιμές

Ο Θανάσης Φλούδας, κτηνοτρόφος από το Στροβίκι Βοιωτίας, καλλιεργεί βρώμη και τριφύλλι. Όπως εκτιμά και ο ίδιος, αρχές με μέσα Μαΐου θα ξεκινήσουν οι κοπές για ενσίρωμα ή σανό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών εμφανίζεται διστακτικός γιατί, όπως μας εξηγεί, «οι καιροί είναι δύσκολοι για αυτές τις αποφάσεις. Από τη μία πλευρά, είναι το κόστος το δικό μας που έχει ανέβει υπέρμετρα και από την άλλη, είναι η δυσκολία των κτηνοτρόφων να αγοράσουν τις ζωοτροφές μας, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Κρήτη, όπου για να φτάσουν οι ζωοτροφές το κόστος έχει γίνει απλησίαστο. «Οι τιμές γάλακτος δεν έχουν ανέβει τόσο ώστε να καλύψουν την απώλεια σε σύγκριση με πέρυσι, με αποτέλεσμα και εμείς να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση ώστε να αποφασίσουμε για το θέμα των τιμών».

Παρακολουθώντας ο κ. Φλούδας τις εξελίξεις όχι μόνο στην παραγωγή των κτηνοτροφικών φυτών, αλλά και στον τομέα της ζωικής παραγωγής, τονίζει πως, για να υπάρχει μέλλον, «θα πρέπει ή ο γεωργός να γίνει και κτηνοτρόφος ή ο κτηνοτρόφος να γίνει και γεωργός, διαφορετικά δεν θα μπορέσει κανένας από τους δύο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις».

Ταΐζουν ημίχλωρα οι κτηνοτρόφοι στη Λιβαδειά

Για όψιμη παραγωγή κάνει λόγο και ο Γιάννης Βάγγος από τη Λιβαδειά. Ο ίδιος καλλιεργεί μηδική και προγραμματίζει μέσα στις επόμενες μέρες να κάνει τις πρώτες κοπές για τη φετινή περίοδο. Ο καιρός όμως δεν επιτρέπει τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις, κάτι που αλλάζει και τον προγραμματισμό. «Αν κάνουμε τις κοπές και βρέξει, θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Κάτι τέτοιο, σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο στη διαχείριση, αλλά και στο εισόδημά μας», αναφέρει ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Βάγγος υποστηρίζει ότι κτηνοτρόφοι οι οποίοι καλλιεργούν και δικά τους χωράφια έχουν ξεκινήσει τη συλλογή σανοδοτικών φυτών νωρίτερα από το αναμενόμενο και άρχισαν να ταΐζουν τα ζώα τους. «Το κόστος παραγωγής για έναν κτηνοτρόφο είναι σημαντικό και αυτή την περίοδο ο καθένας προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διατροφής των ζώων του».

«Βραχνάς» η άρδευση στον κάμπο

Για ανομβρία με σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες αυτή την περίοδο κάνει λόγο ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη από τη Λάρισα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι κοπές θα πάνε πίσω, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει μηχανική άρδευση των καλλιεργειών, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό.

«Αυτή την εποχή συνήθως είχαμε βροχές και έτσι καλύπταμε τις ανάγκες μας σε νερό. Λόγω του αυξημένου κόστους άρδευσης, με την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι λίγο δύσκολο να υπολογίσουμε και την τελική στις ζωοτροφές», καταλήγει ο ίδιος.