Σάββας Μπαλουκτσής, (ΣΕΑΜ): Η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού παίρνει καλή σειρά προτεραιότητας

Η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων και ιδιαίτερα των ελκυστήρων έρχεται από μια πολύ καλή χρονιά, το 2024, όπου είχαμε μια αύξηση της τάξης του 70%, συγκριτικά με το 2023. Σε αυτό συνετέλεσε η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών που επιδοτούνται από την Κοινότητα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης συνέβαλε και η αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος, που από 180 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τελικώς στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, η απόφαση να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι σε πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία, επέτρεψε να γίνουν τροποποιήσεις σε πολλά προγράμματα και να περιληφθούν μηχανήματα που αρχικώς δεν είχαν περιληφθεί, μια και σε πολλές περιπτώσεις επηρέαζαν αρνητικά τη μοριοδότηση του υποψηφίου.
Τα υψηλά ποσοστά επιδότησης, που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούσαν και το 60%, επέτρεψαν στους επενδυτές να στραφούν σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, που κατά κανόνα είναι υψηλού κόστους, αλλά και υψηλής απόδοσης. Είναι πλέον ορατή η τάση που άρχισε να διαμορφώνεται στους επιχειρηματίες αγρότες για αντικατάσταση του εξοπλισμού τους με νέο, σύγχρονο και συμβατό με τις εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστικός, συχνά ακούμε τους αγρότες να παραπονούνται για το υψηλό κόστος παραγωγής που, αν εξαιρέσουμε το κόστος της ενέργειας, είτε πρόκειται για καύσιμα είτε για ηλεκτρική ενέργεια, που καθορίζονται από παράγοντες που δεν μπορούν να επηρεάσουν οι ίδιοι, οι υπόλοιπες εισροές (κόστος φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κ.λπ.) μπορούν να επηρεαστούν με τη χρήση των κατάλληλων μηχανημάτων. Για τον λόγο αυτόν, ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο του κάθε καλλιεργητή, η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού παίρνει καλή σειρά προτεραιότητας.
Για το 2025, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων, μια και θα βρισκόμαστε σε «νεκρά περίοδο», όσον αφορά την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων. Το πρώτο τετράμηνο μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον με την υλοποίηση των τελευταίων προγραμμάτων και όποια ζήτηση παρουσιαστεί θα αφορά κυρίως τις νέες τεχνολογίες. Τα νέα προγράμματα του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 αναμένεται να προκηρυχθούν και να αξιολογηθούν εντός του 2026, οπότε η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς πρόκειται να γίνει το 2027.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Θεσσαλία. Οι πληγές του Daniel δεν έχουν κλείσει ακόμη και η μεγάλη καταστροφή που έγινε αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη μελέτη ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης στις καλλιέργειες. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία HVA INTERNATIONAL την εκπόνηση μια μελέτης, η οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και εναλλακτικές καλλιέργειες, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης και χρήσης σύγχρονου εξοπλισμού. Ο ΣΕΑΜ συμμετείχε σε συνάντηση, την οποία οργάνωσε ο CEO της συγκεκριμένης εταιρείας, που είναι Έλληνας, ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Παπαγιαννίδης.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται η προκήρυξη προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για θερμοκήπια. Προφανώς, μια τέτοια καλλιέργεια εντατικής μορφής θεωρείται εναλλακτική και για τη Θεσσαλία, για περιορισμό της εξάρτησης από τις γνωστές υπάρχουσες καλλιέργειες (σιτηρά, βαμβάκι, δενδροκομία κ.λπ.). Άλλωστε, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τέτοια σχέδια από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Είναι γεγονός ότι τα θερμοκήπια αποτελούν μια πολύ δυναμική και κερδοφόρα καλλιέργεια, όμως έχει πολλές ιδιαιτερότητες και απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις για να έχουμε αναδιάρθρωση ενός πολύ μικρού μέρους της παραγωγής της Θεσσαλίας σε θερμοκήπια. Και, βεβαίως, μιλάμε για μικρού μεγέθους μονάδες, διότι οι μεγάλες απαιτούν τεράστια κεφάλαια για τη δημιουργία τους.
Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει ικανοποιητική απορροφητικότητα. Μακάρι να κάνουμε λάθος. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του ΣΕΑΜ είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες μιας τέτοιας καλλιέργειας σε εξειδικευμένο εξοπλισμό που έχουν.