Σχεδόν 50 μέρες μετά την πυρκαγιά, οι πληγέντες του Ερυμάνθου ακόμα περιμένουν οικονομική ενίσχυση
Τις αποζημιώσεις για τις φωτιές της 21ης Ιουνίου, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα σε κοινότητες και οικισμούς της Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου, περιμένουν ακόμα οι πληγέντες παραγωγοί.
Αν και από τις 27 Ιουνίου η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμος έχει καταθέσει αίτημα για κατεπείγουσα οικονομική ενίσχυση, ούτως ώστε να γίνει άμεση επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν και να αποκατασταθούν κατεστραμμένες υποδομές, δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Η δημοτική αρχή, με ό,τι μέσα διαθέτει, προσπαθεί να ανακουφίσει τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα ασκείται πίεση στα συναρμόδια υπουργεία
Η δημοτική αρχή του Ερυμάνθου, με ό,τι μέσα διαθέτει, προσπαθεί να ανακουφίσει τους πληγέντες παραγωγούς και κτηνοτρόφους, ενώ, ταυτόχρονα, ασκείται πίεση στα συναρμόδια υπουργεία. Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, εγκρίθηκε ο Πίνακας ΙΙ του ειδικού προγράμματος φυσικών καταστροφών και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την αποκατάσταση ζημιών και αντιμετώπιση συνεπειών από την πυρκαγιά. Στην τεχνική έκθεση που κατατέθηκε, εξηγούνται αναλυτικά τα προβλήματα που προέκυψαν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.
Το μεγάλο ζητούμενο για τον Δήμο Ερυμάνθου είναι να εκτελεστούν, μέσα στο φθινόπωρο, οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα από τις επερχόμενες βροχές.
Μεγάλες ζημιές
Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά, στο καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα, έκανε «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και αγροικίες. Κάηκαν δεκάδες ζώα, κυρίως αμνοερίφια, ενώ αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια.
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στις υποδομές του δήμου, ιδιαίτερα στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολόνες της ΔΕΗ.