Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την οζώδη δερματίτιδα

Η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά από εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την εξέλιξη του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται σε επιφυλακή για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, κρίνεται σκόπιμο, στα πλαίσια της πρόληψης εμφάνισης της οζώδους δερματίτιδας, να διερευνηθεί το ενδιαφέρον από τους βοοτρόφους της Περιφέρειας για συμμετοχή σε πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Περιφέρειά  μας.

Παρά ταύτα, για λόγους προληπτικούς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάζεται σε κάθε κατεύθυνση για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των βοοειδών.

Διαβάστε ακόμη: Οζώδης δερματίτιδα: Σε απειλητικό κλοιό τα βοοειδή της Ελλάδας

«Επειδή όμως, το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην αγορά και πρέπει να γίνει μαζική παραγγελία, καλούνται οι βοοτρόφοι που ενδιαφέρονται, να δηλώσουν στα αγροτικά κτηνιατρεία της περιοχής τους μέχρι 29/07/2016 με υπεύθυνη δήλωση τον αριθμό των εμβολίων που θα απαιτηθούν για τον εμβολιασμό των ζώων τους (εμβολιάζονται όλα ανεξαιρέτως τα ζώα, το εμβόλιο επαναλαμβάνεται ετησίως και στοιχίζει περίπου 2 ευρώ ανά δόση), προσκομίζοντας κατάσταση με τα ακριβή ενώτια των ζώων, το φύλο και την ηλικία αυτών.

Η  Περιφέρεια  ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία δεν προσβάλει τον άνθρωπο ακόμα και με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών μεταξύ αυτών και της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.