ΣΕΔΗΚ: Υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ για την καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης

Υπόμνημα έστειλε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ, τους βουλευτές Κρήτης, στην περιφέρεια και τους δήμους του νησιού, σχετικά με τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης.

 Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουνίου, επικράτησαν συνθήκες καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρούς νότιους ανέμους με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή της ελιάς – σε διάφορα στάδια από την άνθηση μέχρι και μετά την καρπόδεση – σε όλους σχεδόν τους ελαιοκομικούς δήμους της Κρήτης.

«Σύμφωνα με τις χονδρικές εκτιμήσεις των δήμων, οι ζημιές στην άνθηση και καρποφορία των ελαιώνων της Κρήτης, παρουσιάστηκαν σε περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα (55% του συνόλου της Κρήτης), προκαλώντας συνολικές απώλειες 48% περίπου της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής τους, οι οποίες εκτιμώνται σε 25.000 τόνους ελαιόλαδου, αξίας 75 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.

Και συμπληρώνει: «Έτσι, το πλήγμα στην οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο και έρχεται να προστεθεί στο παρόμοιο αλλά πολύ μεγαλύτερο πλήγμα που δεχτήκαν οι ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης από ανάλογες καιρικές συνθήκες κατά την Άνοιξη του 2013 (Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ αρ. 34/15-7-20130) χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να τύχουν κάποιας αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει: «Επομένως οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της Άνθησης στις ελιές και που κατά τις εκτιμήσεις σε δήμων έπληξαν περίπου 8 εκατ. ελαιόδεντρα προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους 45%, δεν είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ. Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία (μετά το δέσιμο των καρπών) και έπληξαν 10,7 εκατ. δέντρα με ποσοστό 51% είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα αν δεν κατονομάζονται στον Κανονισμό του με τους όρους που χρησιμοποιούνται από συγγράμματα ή και παραγωγούς στην πράξη όπως καρπόπτωση, σχινοκαρπία κλπ.».

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, ενώ καταβάλλουν ανελλιπώς εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του, πολύ σπάνια τυγχάνουν αποζημιώσεων με συνέπεια πολλοί από αυτούς να διερωτώνται για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν!

Η Ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης λογω των γεωγραφικής θέσης της πλήττεται περισσότερο από φαινόμενα ακραίων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνες, ξηροί νότιοι άνεμοι ) και ότι είναι άδικο και μεροληπτικό στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ να υπάρχουν διατάξεις αστήρικτες επιστημονικά και δεοντολογικά που να εξαιρούν προκλητικά την αποζημίωση τους.

Ο ΣΕΔΗΚ ζητά

  • Την αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση από τον ΕΛΓΑ  όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του.
  • Την αποζημίωση των  ζημιών στην άνθηση  από ΠΣΕΑ για φέτος, και από ΕΛΓΑ στο μέλλον – μετά από  τροποποίηση του Κανονισμού του. 
  • Την επίσπευση της καταβολής των πενιχρών έστω αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ των απωλειών του 2013.