ΣΕΚ: Ερωτήματα σε ΥπΑΑΤ, ΕΔΟΚ για πιθανό «παράθυρο» στη χρήση εισαγόμενου γύρου ΠΓΕ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) παραθέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της κατοχύρωσης του γύρου ως ΠΓΕ, και την επικείμενη κατάθεση φακέλου από ελληνικής πλευράς για την κατοχύρωσή του στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει, από όσα έχουν γίνει γνωστά από πλευράς ΥπΑΑΤ, μετά τη συνάντηση στις 30/7 στο υπουργείο, αλλά και δεδομένου του περιεχομένου του δελτίου τύπου που εξέδωσε εν συνεχεία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), δημιουργείται σειρά ερωτημάτων. Ο ΣΕΚ υπογραμμίζει επίσης ότι μέχρι στιγμής το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου με την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει γνωστό και διερωτάται, «πότε θα γίνει αυτό»;

Θυμηθείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ και  ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΕΔΟΚ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΚ:

Ερωτήματα ΣΕΚ για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

«Κύριοι Υπουργοί, Κυρία Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι ευρέως γνωστό στις 30 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, της διεπαγγελματικής κρέατος, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων, εν όψει της κατάθεσης του φακέλου για τηνκατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΥπΑΑΤ

  • Η κα Αραμπατζή ανέδειξε το γεγονός «ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ με τίτλο «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»,

  • «Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα».

Με μια προσεκτική ανάγνωση και των δύο ανακοινώσεων προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Αφού για το Γύρο με ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ; σε τι ποσοστό; με ποιες διαδικασίες;
  • Αφού ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας;
  • Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε γιατί η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ τιτλοφορείται «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»;
  • Αφού ο φάκελος δεν είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ποια είναι η τελική πρόταση, έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, πότε θα μας γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της;

Επισημαίνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι κτηνοτρόφοι τους οποίους εκπροσωπεί, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος. Η κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική παραγωγή κρέατος, τους Έλληνες παραγωγούς, τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία, υπό το όρο ότι η πρώτη ύλη (κρέας) είναι ελληνική από ζώα που γεννήθηκαν και εκτρέφονται στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει άμεσα να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει».