Η ΣΕΚΕ μπαίνει στο ακτινίδιο

Χτίσιμο υποδομών και συνεργασιών στο εξωτερικό για να βρει ράφι το ελληνικό ακτινίδιο επιδιώκουν παραγωγοί και συνεταιριστές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στους 400.000 τόνους βαδίζει το ελληνικό ακτινίδιο, οι οποίοι απαιτούν τους ανάλογους αποθηκευτικούς χώρους μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να διατίθενται στην αγορά μέχρι τον Μάιο.

«Οι παραγωγοί χρειάζεται να διαμορφώσουν ομάδες για να μπουν στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, αναφέροντας ότι η Χρυσούπολη και η Ξάνθη μαζί ξεπερνούν τους 100.000 τόνους. Η ΕΑΣ Καβάλας διατηρεί συνεργασία με την ΕΑΣ Ξάνθης στην εμπορία και το επόμενο διάστημα αναπτύσσει σχέσεις με τη ΣΕΚΕ που εισέρχεται στην εμπορία, μεταξύ άλλων, και του ακτινίδιου.

Η συνεταιριστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται επί χρόνια στον καπνό σχεδιάζει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Λεπίδας θεωρεί επιβεβλημένη τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και στις δύο περιοχές. Η ΣΕΚΕ θα ξεκινήσει με υποδομές χωρητικότητας για 4.000-5.000 τόνους και σταδιακά θα ανεβαίνει.

Η γειτονική Καβάλα, την ίδια στιγμή, μέσω της ΕΑΣ σχεδιάζει την επέκταση των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε στις υπάρχουσες των 8.000 τόνων να προστεθούν υποδομές για 4.000 επιπλέον. «Σήμερα, έχουμε 3.200 στρέμματα, τα οποία όταν θα μπουν στην παραγωγή τα 2-3 επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουμε τους 12.000 τόνους ως ομάδα.

Το ακτινίδιο είναι εθνικό προϊόν και στόχος μας είναι να φέρουμε εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα», περιγράφει. Στον απολογισμό της περσινής παραγωγής, ο κ. Λεπίδας δηλώνει ότι η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 77-96 λεπτά το κιλό, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φρούτου.

Στην περιοχή Τεναγών Φιλίππων Καβάλας το ακτινίδιο βιώνει τις συνέπειες του παγετού και της περσινής χαλαζόπτωσης, τον Αύγουστο του 2021, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, αναφέρει ο καλλιεργητής Χρήστος Τσοχαταρίδης.

«Οι εκτάσεις ήταν ελάχιστες, αλλά τριπλασιάστηκαν, είναι 300 στρέμματα. Οι παραγωγοί οφείλουν να φροντίσουν για την οργάνωση και τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος. Χρειάζονται οι απαραίτητοι αποθηκευτικοί χώροι για να προμηθεύουν την αγορά στους κατάλληλους χρόνους», σχολιάζει, συμφωνώντας με τον κ. Λεπίδα. Ο κ. Τσοχαταρίδης λέει ότι η χρονιά δείχνει όψιμη, αλλά προσδιορίζει τη συγκομιδή γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή που η ΣΕΚΕ σχεδιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα, παραγωγοί της περιοχής του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης μετρούν τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία λίγες μέρες πριν. Ανάμεσα στις καλλιέργειες που επλήγησαν, σε συνολικά 50.000 στρέμματα, είναι και το ακτινίδιο, περίπου σε έκταση 2.000 στρεμμάτων με βάση τις επισημάνσεις του ΕΛΓΑ.