Τα σενάρια για τις εισφορές του 2023 και τις συντάξεις όσων χρωστούν άνω των 6.000 ευρώ

Ακόμα έναν βραχνά, πέρα από αυτόν της αύξησης του κόστους παραγωγής, έρχεται να προσθέσει στις πλάτες των αγροτών ο καλπάζων πληθωρισμός καθώς, εφόσον δεν υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποια παρέμβαση από… ψηλά, η νέα χρονιά θα έρθει μαζί με υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο ν. 4670/2020 («νόμος Βρούτση») προβλέπει ότι το 2023 τα ασφάλιστρα τόσο των αγροτών όσο και των υπόλοιπων μη μισθωτών θα προσαυξηθούν «κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για το 2024, ενώ από το 2025 και μετά οι εισφορές θα αυξάνονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Βέβαια, τη χρονιά που ψηφίστηκε ο εν λόγω νόμος ο πληθωρισμός «έκλεισε» με αρνητικό πρόσημο (-2,1%) και το σενάριο μιας σχεδόν διψήφιας αύξησης του δείκτη τιμών κινούνταν, με τα τότε δεδομένα, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον, καθώς τον Αύγουστο ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 11% και, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, σε ετήσια βάση αναμένεται να αγγίξει φέτος το 9%.

Στα 136 ευρώ η 1η κατηγορία

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο νόμος τηρηθεί… κατά γράμμα και το σενάριο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό επιβεβαιωθεί, το 2023 οι μηνιαίες εισφορές των αγροτών για τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας θα αυξηθούν ανάλογα, με αποτέλεσμα η κατώτερη, που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, να ξεπεράσει τα 136 ευρώ (9% x 123 + 2 ευρώ υπέρ Αγροτικής Εστίας) από 125 ευρώ σήμερα. Ομοίως, η μηνιαία εισφορά για την 2η κατηγορία θα ανέλθει σε περίπου 164 ευρώ (από 150 σήμερα) και για την 3η σε 195 ευρώ (από 180 σήμερα).

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις για «πάγωμα» των αυξήσεων τουλάχιστον για το επόμενο έτος ή, εναλλακτικά, περιορισμό των αυξήσεων στο 50% του αυξημένου πληθωρισμού, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να τηρηθεί ο νόμος στο ακέραιο. Χρόνος για παρεμβάσεις βέβαια υπάρχει, θα πρέπει όμως να καμφθούν οι αντιρρήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, εγείρει το υπουργείο Οικονομικών.

Εισηγήσεις για αύξηση ορίου οφειλών

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων και για αύξηση του ορίου οφειλών με το οποίο μπορεί ένας μη μισθωτός να βγει στη σύνταξη. Για τους αγρότες – ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ, το όριο αυτό βρίσκεται σήμερα στα 6.000 ευρώ, με τους οφειλέτες να υποχρεούνται να καταβάλουν το υπερβάλλον ποσό εντός δύο μηνών, αλλιώς η αίτησή τους παραμένει «σε αναμονή».

Υπάρχουν προτάσεις για προσαύξησή του κατά τουλάχιστον 25%, ώστε να απεγκλωβιστεί ένας σημαντικός αριθμός αγροτών που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, αλλά βαρύνονται από υψηλά χρέη. Ωστόσο κι εδώ οι σχετικές αποφάσεις έχουν «παγώσει», ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο διπλασιασμού του ορίου στα 12.000 ευρώ.