Ypaithros podcast: Το Χωράφι της Καινοτομίας

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ:
ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

S01E08: Το ηχηρό πέταγμα της μέλισσας

Στο όγδοο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας», φιλοξενούμε τον Ιωάννη Σενκό από τη Λάρισα. Έναν δραστήριο μελισσοκόμο ο οποίος εξειδικεύεται στη βασιλοτροφία και την τεχνητή σπερματέγχυση εισάγοντας καινοτόμες πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της γενετικής ποιότητας των μελισσών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, μιλάμε για τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλίας, Apis Era […]

18/06/2025

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

S01E07: Το “πράσινο” μονοπάτι των κρητικών αμπελιών

Στο έβδομο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας», φιλοξενούμε την Ειρήνη Δασκαλάκη, μία νέα σύγχρονη αμπελουργό και οινοποιό από το χωριό Μεγάλη Βρύση της Κρήτης. Έχοντας ως συντεταγμένες την καινοτομία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ποιότητα χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες στην καλλιέργεια προσπαθώντας παράλληλα να συμβάλει στη διάσωση των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης. Η […]

28/05/2025

S01E06: 5 αιώνες ζωής για ένα ελαιόλαδο “ασπίδα”

Στο έκτο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας», φιλοξενούμε τη Μαρία Σγουρού, από το χωριό Κριτσά του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Ανάργυρο Βάρδα, έχουν παντρέψει την ελαιοκομική εμπειρία των προηγούμενων γενιών με την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία παράγοντας ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας το […]

30/04/2025

S01E05: Το αμύγδαλο που έγινε βούτυρο… “φυσικά”

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας», φιλοξενούμε τον Ηλία Καραθόδωρο από το Πολύκαστρο του Κιλκίς, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Μπελλίτου, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις οικογενειακές εκτάσεις επενδύοντας στα αμύγδαλα και την ποικιλία Φυρανιά. Με γνώμονα τη δημιουργία φυσικών προϊόντων και σε συνδυασμό με άλλους επιλεγμένους ελληνικούς ξηρούς […]

16/04/2025

S0104: Το “ρίσκο” που απέδωσε 9.000 ελαιόδεντρα

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας», ο Στέλιος Κουσιδώνης από το Δαφνοχώρι Κιλκίς, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα με την ελαιοκαλλιέργεια αφήνοντας την επαγγελματική του δραστηριότητα στην τεχνολογία τροφίμων. Χωρίς οικογενειακό αγροτικό υπόβαθρο κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσει […]

19/03/2025

S01E03: Τα μειωμένα “εφόδια” των 2000 στρεμμάτων

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcast «Το Χωράφι της Καινοτομίας» ένας σύγχρονος αγρότης, ο Αχμετ Χουσείν από τη Γλυφάδα Ροδόπης, μάς εξηγεί πως κατάφερε να αυξήσει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών του μειώνοντας παράλληλα το κόστος των εφοδίων κατά 20% μέσω της τεχνολογίας

04/03/2025

S01E02: Με άρωμα αμυγδάλου η επιστροφή στην ύπαιθρο

Μία νεαρή γυναίκα, η Ειρήνη Σπανούλη «πήγε αντίθετα» στην πορεία της ζωής που είχε στήσει στην Αθήνα επιστρέφοντας στην ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα καταφέρνοντας να βρει τον τόπο όπου πραγματικά ανήκει. Η ίδια επέστρεψε στη γενέτειρα της τη Λάρισα όπου δημιούργησε την ομάδα παραγωγών, Καρπολόγιον, που έχει ως κύριο προσανατολισμό την καινοτομία και την […]

17/02/2025

S01E01: Αρωματικός κύβος…ερρίφθη στη Χίο

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcast «Το χωράφι της καινοτομίας» φιλοξενούμε την Αργυρώ Κουτσουράδη, αγρότισσα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από τη Χίο.

30/01/2025