Σήμα κινδύνου για τις ενεργειακές, για επικείμενη καταστροφή προειδοποιούν οι «βιοντιζελάδες»

elaiokrambi-kalliergeia

Kαμπανάκι κίνδυνου για το παρόν αλλά και το μέλλον των ενεργειακών καλλιεργειών στη χωρά μας κρούουν οι επιχειρήσεις παραγωγής βοιντίζελ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ένας σοβαρός αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνουν αδυναμία να  ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους άμεσα για την πληρωμή των 20.000 και πλέον οικογενειών που απασχολούνται στις ενεργειακές καλλιέργειες.

Εξίσου προβληματική, σύμφωνα με τους ιδίους, φαίνεται και η σύναψη νέων ενεργειακών συμβάσεων με τους καλλιεργητές. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» επικεφαλής εταιρείας του χώρου, «Ένας ολόκληρος κόσμος που ασχολείται με την τρίτη σε έκταση καλλιέργεια της χώρας κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και συγκεκριμένα ορισμένων υπουργών».

Τα βέλη των «βιοντιζελάδων» συγκεντρώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στον οποίο καταλογίζουν απροθυμία «να τα βάλει με την ΜOTOR OIL που συστηματικά και δεν απορροφά τις ποσότητες βιοντίζελ που επιβάλλει ο νόμος και δε δίνει μια τιμή που να επιτρέπει τη συνέχιση της καλλιέργειας».

Επιπλέον, παράπονα εκφράζονται και για το υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης το οποίο, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες που κινδυνεύουν να μείνουν στο έλεος του Θεού. Όλοι περιμέναμε ο κύριος Βορίδης αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος να κινηθεί και να δώσει λύσεις υπερασπιζόμενος μια καλλιέργεια που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας του χώρου.

Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι ότι όπως αποκλειστικά πληροφορείται η «ΥΧ» από το ΥΠΕΝ διακινούνται εσχάτως σενάρια που μιλούν για πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας και για επικείμενο τέλος των ενεργειακών καλλιεργειών μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ζήτημα έχει θορυβήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, εκπρόσωποι του οποίου έχουν χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας το να τοποθετηθεί άμεσα.